Vyšetřovatelé už znají identitu dalších útočníků, v noci provedli na 170 razií

Francouzská prokuratura už potvrdila identity šesti ze sedmi teroristů, kteří v pátek večer zabili během šesti koordinovaných útoků v Paříži 129 lidí a více než tři sta dalších zranili. V noci proběhlo po celé Francii na 150 policejních razií, během kterých bylo zadrženo několik osob napojených na pařížské atentátníky. Rozsáhlá policejní akce probíhá také v bruselské čtvrti Molenbeeck, kde měli někteří z islamistů pobývat. Francouzský premiér Manuel Valls varoval, že k dalším atentátům může v následujících dnech a týdnech dojít nejen ve Francii, ale i jinde v Evropě.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Mozkem celé akce má být Belgičan

Strůjcem útoků má být podle nejmenovaného francouzského představitele Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. Sedmadvacetiletý Abaaoud je považován za mozek buňky, která letos v lednu v Belgii plánovala atentát proti policejním cílům. Policie buňku odhalila a ve východobelgickém městě Verviers rozprášila. Při akci policisté zastřelili dva členy buňky, Abaaoud však unikl.

Abdelhamid Abaaoud na nedatovaném snímku
Zdroj: ČTK/AP

V červenci pak uprchlého Abaaouda belgický soud poslal v nepřítomnosti do vězení za verbování mladých radikálů. Do Sýrie vyslal mimo jiné i svého mladšího bratra Younese. Ten do této blízkovýchodní země odjel loni v lednu, když mu bylo 13 let, proto ho také mnohá média nazvala nejmladším džihádistou světa.

Abaaoud v Sýrii nyní zjevně pobývá, ačkoli se již několikrát objevily zprávy o jeho možné smrti. Údajně je zachycen na videu z loňského března, jak řídí otevřenou dodávku s několika těly. 

Ze sedmi sebevražedných atentátníků, zná zatím policie identitu šesti. Bezprostředně po útocích úřady identifikovaly devětadvacetiletého Omara Ismaila Mostefaie, který útočil v Bataclanu. Jeho identita byla stanovena podle otisku prstů. Mostefai byl policii dlouhodobě znám, nejdříve jako pachatel drobné kriminality, později jako zradikalizovaný muslim. 

V pondělí vyšetřovatelé určili identitu dalšího muže, který zabíjel v Bataclanu. Jmenoval se Samy Amimour a v roce 1987 se narodil v Paříži. Stopy Amimoura vedou do města Bobigny, které je součástí metropolitní oblasti Paříže a kde podle médií žije jeho rodina.

U dalšího ze sebevražedných útočníků byl nalezen syrský pas na jméno Ahmad Muhammad. Muhammadovo jméno přitom není neznámé. Již o víkendu řecké a srbské úřady uvedly, že přes jejich území prošel počátkem října jako migrant. Pas na toto jméno se našel u jednoho ze sebevražedných atentátníků nedaleko fotbalového stadionu Stade de France. Pětadvacetiletý Muhammad podle prokuratury pocházel ze syrského Aleppa. 

Policie dál pátrá po šestadvacetiletém bruselském rodákovi Salahu Abdeslamovi, který se podle ní na útocích očividně podílel. Abdeslamův jednatřicetiletý bratr Brahim se podle dřívějších informací v pátek odpálil na Voltairově bulváru poblíž klubu Bataclan. 

Před stadionem Stade de France se odpálil 20letý Francouz Bilal Hafdi, který se dříve účastnil bojů v Sýrii. 

Muž hledaný francouzskou policií kvůli útokům v Paříži
Zdroj: Twitter Police National

Ve Francii proběhlo přes 160 razií

Vyšetřovatelé v noci prohledali 168 míst, kde pátrali po osobách přímo či nepřímo napojených na islamisty. „Za uplynulých 48 hodin bylo zadrženo více než 100 osob, které jsou v hledáčku našich bezpečnostních složek po celém francouzském území. Policie a četnictvo provedlo více než 160 domovních prohlídek,“ potvrdil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Ve vazbě je 23 osob, bylo zajištěno více než 30 zbraní (včetně raketometu) a také 19 zásilek omamných látek. Policie zabavila také počítače a mobilní telefony.

Mohutná policejní razie probíhá i v bruselské čtvrti Molenbeek, kde žili nejméně dva z atentátníků. Belgické síly zde zadržely jednoho podezřelého, podle médií se jedná právě o Salaha Abdeslama. Belgická televize RTBF však tuto zprávu dementovala. 

Valls: Může dojít k dalším útokům. Ve Francii i jinde v Evropě

Francouzský premiér upozornil, že Francie může čelit v nadcházející době dalším atentátům. Tato hrozba podle něj platí i pro ostatní evropské státy. „Budeme ještě dlouho žít s touto hrozbou. Je třeba se na to připravit. Země může čelit dalšímu úderu v příštích dnech, týdnech,“ řekl Valls během rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL.

Premiér také uvedl, že francouzské zpravodajské služby od léta zabránily několika útokům a že policie ví o dalších připravovaných útocích ve Francii i jinde v Evropě.

Manuel Valls
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Páteční atentáty byly „organizovány, promyšleny, naplánovány ze Sýrie,“ zdůraznil premiér. O víkendu se k nim přihlásil Islámský stát, který působí na severu Sýrie a Iráku.

Prezident Francois Hollande dnes odpoledne promluví o situaci k poslancům obou komor parlamentu. V poledne si země a celá EU připomněla 129 obětí pátečních útoků minutou ticha. 

Cameron chce souhlas s útoky v Sýrii

Britský premiér David Cameron chce přesvědčit zákonodárce, aby podpořili jeho záměr bombardovat cíle Islámského státu v Sýrii. „Vždycky jsem říkal, že bychom neměli uznávat hranici mezi Sýrií a Irákem, stejně jako to nečiní IS,“ uvedl Cameron s tím, že hodlá vypracovat návrh a předložit jej v parlamentu. „Musím přesvědčit více lidí,“ dodal.

Británie se účastní bombardování Iráku, Cameron však v roce 2013 neuspěl s plánem rozšířit akce i na Sýrii. Parlament se tehdy postavil proti. V případě, že by byly ohroženy zájmy Británie, je ale Cameron připraven učinit okamžitá přímá opatření.

V souvislosti s aktuální bezpečnostní situací ministerský předseda oznámil, že se tajným službám během posledních šesti měsíců podařilo zabránit sedmi teroristickým útokům na území Velké Británie. Tajné služby mají podle plánů Cameronova kabinetu dostat víc peněz, navýšení rozpočtů by mělo umožnit nábor dvou tisíc zaměstanců.