V Německu opět vyjde Mein Kampf

Sedmdesát let po smrti nacistického vůdce Adolfa Hitlera vyjde v Německu znovu jeho kniha Mein Kampf. Dosud tam bylo její šíření zakázané. Zároveň se připravuje i monografie, která mapuje historii smutně proslulého spisu. Autor v ní přichází s překvapivým odhalením.

V knize Mein Kampf Adolf Hitler na léta dopředu odhalil své plány masového vraždění. Stala se z ní nacistická modla, jíž se prodalo víc než dvanáct milionů výtisků.

Felix-Sven Kellerhof
Zdroj: ČT24

Práva na Mein Kampf zdědilo mnichovské nakladatelství, které v Německu jeho prodej zakázalo. S počátkem příštího roku ale autorská práva vyprší.

Tabu se chystají prolomit i historici. Mein Kampf vyjde s vědeckým komentářem. Už teď ale historik Felix-Sven Kellerhof vydává knihu, která odhaluje historii Mein Kampfu. S překvapivým závěrem: „Snaha vydělat peníze patřila k nejdůležitějším Hitlerovým motivacím k tomu, aby tuto knihu napsal. V letech 1923 a 1924, během svého věznění a po propuštění, měl velké dluhy. Byl přesvědčen, že se z knižního shrnutí jeho ideologie stane bestseller.“

Historik: Hitler chtěl na knize Mein Kampf hlavně vydělat (zdroj: ČT24)

V prvních letech se ale Hitlerovy naděje nenaplnily. I proto začal podvádět na daních, které měl z honorářů platit.  Ani po nástupu k moci se ale k placení daní neměl. Ještě v roce 1934 ho daňový úřad upomínal o skoro půl milionu říšských marek. V té době už na Mein Kampfu vydělával miliony.

Felix Kellerhof ale popírá legendu, že by knihu četl každý Němec: „Odhaduje se, že alespoň částečně četl každý pátý dospělý Němec.“

Mein Kampf
Zdroj: ČT24

Stejně tak historik vyvrací další mýty, které zplodila už nacistická propaganda – třeba že Hitler Mein Kampf ve vězení diktoval svému budoucímu zástupci Rudolfu Hessovi.

Obavy, že nacistická mytologie s novým vydáním Mein Kampfu opět ožije, tlumí německá tajná služba. Podle ní už Hitlerova kniha není pro nacisty žádná velká autorita. Krajní pravici teď mobilizují jiná témata - v první řadě uprchlická krize.