Na Spratlyho ostrovy si dělá zálusk hned šest asijských států

Spor o Spratlyho ostrovy v Jihočínském moři, zdá se, nenachází konce. Naposledy v úterý se Čína ohradila vůči přítomnosti amerického torpédoborce poblíž sporného souostroví. Ostrovy byly po staletí obydlovány čínskými a vietnamskými rybáři. Chvíli patřily pod britské impérium, chvíli byly součástí Francouzské Indočíny. Během druhé světové války mělo na ostrovech ponorkovou základnu Japonsko. A nyní tady o dominanci usiluje Čína.

Jedním ze Spratlyho ostrovů je mimo jiné ostrov Pagasa o rozloze 37 hektarů. Zhruba stovka místních obyvatel se živí zejména rybolovem a jako drobní řemeslníci. Většinu jejich základních potřeb dotuje filipínská vláda. „Život tady je dobrý. Všechno máme zadarmo. Jediný problém je komunikace s pevninou,“ říká tamější vychovatelka Deborah Asiado.

Zvláštností na tomto - na první pohled - idylickém místě je přítomnost desítek vojáků. Pagasa je totiž součástí Spratlyho souostroví, na jehož různé části si v současnosti dělá nárok rovnou šest různých asijských zemí. Kromě Filipín také například Vietnam nebo Tchaj-wan. „Tato oblast je velmi důležitá, protože můžeme prosazovat náš teritoriální nárok,“ říká plukovník Mario Argel z filipínského námořnictva.

Horizont ČT24: Historické kořeny sporů o Spratlyho ostrovy (zdroj: ČT24)

Vůbec největší ambice ve sporu má Peking, který si neklade nárok pouze na Pagasu, nýbrž na všechny Spartlyho ostrovy i celé Jihočínské moře. Na jeho dno už několik let pokládá čínské vlajky. Spor se však vyhrotil až v posledních letech, kdy si stále silnější Čína začala klást na území větší nárok. Z oblasti bezpodmínečně vyhání například i rybáře ostatních zemí.

Souostroví leží zhruba 200 kilometrů od Filipín. Čínské pobřeží je skoro šestkrát dál. Peking i přesto trvá na tom, že ostrovy jsou nepopíratelnou částí Říše středu a že čínské námořnictvo jedná v souladu s mezinárodním právem. „Zdůrazňuji, že Čína má nespornou svrchovanost nad Spartlyho ostrovy i okolními vodami,“ upozornila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying.

Vzdálenost Spratlyho ostrovů od jednotlivých zemí, které si je nárokují
Zdroj: ČT24

Filipínci: I když nemáme velkou šanci, ostrovů se nevzdáme

Přestože si filipínští vojáci uvědomují, že na ostrovech slouží proti Číňanům v podstatě jen jako lidské štíty, na svou misi jsou nesmírně hrdí. Pagasa je podle nich poslední obrannou linií jejich vlasti. „Budeme bránit, co je naše. A to i přesto, že nemáme nejlepší vybavení,“ dodává podplukovník Ramon Zagala, mluvčí Filipínských ozbrojených sil.

Čína své nároky zdůvodňuje tím, že ostrovy jako vůbec první zakreslila do námořních map, tudíž je de facto objevila. Koncem 19. století zase území spravovali Britové, od čehož pak odvozuje své právo na území například Malajsie, bývalá britská kolonie. Kdyby hlavní roli hrály geografické faktory, Peking by měl nejspíš smůlu. Čína totiž leží od ostrovů úplně nejdál, za současného stavu má však z pohledu geopolitiky výrazně navrch.

Více o Spratlyho ostrovech se dozvíte v cestovatelském magazínu České televize Objektiv.