Lotyšsko: Alexandrovci provokují propagandou ruské vojenské síly

Lotyšské ministerstvo zahraničí zjišťuje okolnosti plánovaného prosincového koncertu ruského Alexandrovova armádního pěveckého sboru, který by prý mohl být „nepřípustně provokační“. Ideová koncepce souboru s jeho propagandou ruské vojenské síly navíc prý neodpovídá dějinnému kontextu Pobaltí.

Lotyšská diplomacie reaguje na postup úřadů sousední Litvy, která koncert Alexandrovců ve městě Visaginas koncem minulého týdne zrušila. Podle Litevců vystoupení Alexandrovců zatěžuje nežádoucí ideologický nános a soubor je dědicem sovětské éry. Navíc si prý soubor objednal sál pro své vystoupení tajně.

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs v této souvislosti uvedl, že „ideová koncepce Alexandrovova souboru s jeho aktivní propagandou ruské vojenské síly neodpovídá dějinnému kontextu pobaltských zemí“. Vystoupení rovněž není žádoucí vzhledem k událostem na Ukrajině a ruské anexi Krymu. „To si musí uvědomit všichni případní organizátoři koncertu,“ řekl. Turné vyvolává protesty i v Polsku, kam má soubor ke třinácti koncertům přijet koncem listopadu.

V minulých dnech zavítali Alexandrovci i do Česka a svůj repertoár národních a vlasteneckých písní, ale i operních árií a moderních hitů představili například v Brně nebo Praze. Turné v české veřejnosti vyvolalo rozporuplné reakce: zatímco stoupenci souboru poukazují na jeho vysokou uměleckou úroveň, odpůrci kritizují vystoupení jako propagandu ruských ozbrojených sil, která je v době agresivních akcí Ruska na Ukrajině a leteckých útoků v Sýrii nežádoucí. 

Na evropském turné chce Alexandrovův armádní akademický soubor písní a tanců připomenout 70. výročí vítězství sovětských zbraní v bitvách druhé světové války. Koncerty se konaly nebo jsou plánovány v evropských metropolích, které za války osvobodila Rudá armáda, včetně Budapešti, Bělehradu, Sofie a Bukurešti. Alexandrovci zazpívají i v Berlíně a Varšavě, 11. prosince mají v plánu ukončit turné právě v pobaltských státech.