Mrtví a zranění po řádění maskovaného muže s mečem ve švédské škole

Nejméně dva lidi zabil a několik dalších zranil maskovaný muž při útoku ve škole v západošvédském Trollhättanu. Atentátník byl ozbrojen mečem, zasahující policisté jej postřelili, později ale svým zraněním podlehl. O jeho motivu zatím není nic známo, ovšem některá švédská média uvedla, že útočník byl sympatizantem krajní pravice. Školu přitom navštěvuje mnoho žáků z přistěhovaleckých rodin.

Na základní škole Kronan studuje asi 400 žáků od přípravky až po devátou třídu. Padesátitisícový Trollhättan leží asi 75 kilometrů severně od druhého největšího švédského města Göteborgu.

Do areálu školy pronikl kolem desáté hodiny dopoledne 21letý maskovaný muž ozbrojený mečem a útočil na učitele a žáky. Jednoho učitele zabil a dalšího těžce zranil - stejně jako dva žáky ve věku 11 a 15 let, z nichž jeden později v nemocnici zemřel. Přivolaní policisté útočníka postřelili ve školní jídelně, jedna kulka ho zasáhla do hrudníku. Ve vážném stavu byl převezen do nemocnice, kde později svým zraněním podlehl. „Útočník je mrtev,“ potvrdil policejní komisař Thord Haraldsson.

Útočník prý nesnášel přistěhovalce

Podle policie pocházel z Trollhättanu, ale ke škole neměl žádnou vazbu. U policie neměl žádný záznam. Podle švédských médií nesnášel islám a přistěhovalce a fascinovaly ho válečné filmy a romány Stephena Kinga. Přes svůj účet na portálu YouTube prý zveřejňoval filmy o Adolfu Hitlerovi a nacismu. Na svém facebookovém účtu prý minulý týden sdílel výzvu krajně pravicové strany Švédští demokraté ke konání referenda o imigraci. Švédsko patří mezi země, které v EU přijímají nejvíce uprchlíků; letos jich očekává až 190 tisíc.

Vyšetřování atentátu ve švédské škole v Trollhättanu
Zdroj: Bjorn Larsson Rosvall/Reuters/TT News Agency

„Útočník měl masku Star Wars, černé oblečení a dlouhý meč. Někteří žáci se s ním chtěli vyfotit a na meč si sáhnout,“ řekl jeden z žáků, který sám při pohledu na zbraň utekl. Další svědek přímo ze školy uvedl, že jeden z učitelů, aby ochránil své žáky a zabránil útočníkovi proniknout do třídy, vybudoval u dveří učebny barikádu.

Atentát na školu ve švédském Trollhättanu
Zdroj: Stig Hedstrom/Reuters/TT News Agency

Kolem školy se po atentátu shromáždilo množství policejních automobilů a sanitek. Bylo vidět šokované, plačící rodiče i děti a zástupy žáků, kteří místo urychleně opouštěli. Místní představitelka Fahimeh Nordborgová bez bližších podrobností řekla, že situace je velmi vážná a že o problémech s bezpečností  se ve škole hovořilo už dříve. Přístup do bufetu, přes nějž žáci procházejí do jídelny a dalších prostor školy, byl totiž pro veřejnost neomezený.

„Je to černý den pro Švédsko. Myslím na oběti a jejich rodiny, žáky a personál. Žádnými slovy nelze popsat, co teď prožívají. Postaráme se o to, aby dostali veškerou podporu, kterou potřebují,“ prohlásil švédský premiér Stefan Löfven, který přerušil své plánované pracovní povinnosti a odjel do Trollhättanu.

Atentát na školu Kronan ve švédském Trollhättanu
Zdroj: Twitter
Vydáno pod