Migrace jako polské volební téma – nejde jen o uprchlíky, ale i mladé Poláky

Jak udržet mladé Poláky v zemi? (zdroj: ČT24)

V Polsku vrcholí kampaň před parlamentními volbami. Po osmi letech vlády liberální a proevropské Občanské platformy se v neděli zřejmě vrátí k moci konzervativní Právo a spravedlnost. Jedním z hlavních témat je odliv statisíců mladých Poláků, kteří navzdory velkému hospodářskému růstu zemi stále opouštějí.

Poláci mířili do zahraničí často a ve velkém. Po dvou stoletích jich dnes mimo rodnou zemi žije skoro 20 miliónů. „Ten fenomén se nás dotýká víc, než si myslíme. Zasáhl prakticky každou polskou rodinu," uvádí Joanna Wojdyllová z gdyňského Muzea emigrace. Právě tato instituce aktuálně připomíná, že odliv lidí nepatří jen k polské minulosti, ale představuje naléhavý problém i pro současné Polsko.

Země sice prožívá nebývalý hospodářský růst. Do západní Evropy ale pořád za prací míří víc než dva milióny Poláků – většinou v mladém, produktivním věku a s vidinou toho, že se nechtějí vracet. Pro pravicovou opozici, která v průzkumech vede už o 10 až 15 procent, je to jeden z hlavních předvolebních terčů.

„Pokud nebudeme tomuto klíčovému problému demografie věnovat pozornost, za několik desítek let přijdeme o celou jednu generaci lidí," upozorňuje mluvčí strany Právo a spravedlnost Elžbieta Witeková.

Občanská platforma s tím ale nesouhlasí a bere si na pomoc tvrdá čísla: za její vlády se v Polsku skoro zdvojnásobil HDP. Situace většiny Poláků, včetně těch mladých, se výrazně zlepšila. Recept, jak je udržet doma, ale vládnoucí koalice zatím nenašla.