Rusko-polské napětí: Rozbité hroby a překrucování dějin

Rusko-polské vztahy jsou na bodu mrazu. Moskva ostře protestuje proti ničení sovětských pomníků na polských hřbitovech a mluví o cílené protiruské kampani. Varšava se brání tím, že jde o neznámé vandaly. Dodává zároveň, že emoce spouští hlavně ruský velvyslanec, který nedávno označil Polsko za spoluviníka rozpoutání druhé světové války.

„Viditelně protiruský vandalismus nabírá v Polsku masový rozměr. Polská vláda ho neumí nebo nechce zastavit,“ prohlásila ruská diplomacie v reakci na rozbité hroby v Milejczycích, kde spočívají ostatky asi 1600 sovětských vojáků z druhé světové války. Vandalové z náhrobních kamenů odtrhali rudé hvězdy a poházeli je po hřbitově, za což by jim hrozilo až pět let vězení.

Varšava už se za ničení náhrobků omluvila a pachatele slíbila vypátrat. Připomíná ale chování ruského velvyslance Sergeje Andrejeva, jehož vystoupení prý napjatou atmosféru provokují.  V nedávném televizním rozhovoru totiž označil Polsko za spoluviníka rozpoutání druhé světové války i vzniku paktu Molotov-Ribbentrop. Obvinil Polsko, že zabránilo vytvoření koalice proti nacistickému Německu, a ospravedlňoval sovětskou invazi ze 17. září 1939 nutností garantovat bezpečnost Sovětského svazu.

„Polsko bylo rovněž spoluodpovědné za katastrofu ze září 1939,“ dodal velvyslanec. Pakt Molotov-Ribbentrop před válkou tajně rozdělil polské území mezi Stalina a Hitlera. Na začátku války pak přispěl k rychlé porážce Polska i k sovětskému masakru tisíců polských obyvatel. Kreml se za něj po roce 1991 omluvil, za éry Vladimira Putina ale smlouvu znovu označuje za vynucený obranný tah. „Sovětský svaz podepsal s Německem smlouvu o nenapadení. Co bylo špatného na tom, že Sovětský svaz nechtěl bojovat?“ vysvětluje Putin.

Události: Rusko-polské vztahy jsou na bodu mrazu (zdroj: ČT24)

Andrejev už byl kvůli svým výrokům předvolán na polské ministerstvo zahraničí. Některá slova vzal později zpět s tím, že šlo o špatnou interpretaci a že nechtěl Poláky urazit. Na kritice předválečné polské politiky ale trvá. „Nemyslel jsem tím, že Polsko bylo částečně odpovědné za vypuknutí druhé světové války. Měl jsem na mysli, že polská vláda ve třicátých letech vedla Polsko ke katastrofě,“ prohlásil.

Varšava je velmi pobouřená. „I děti v Polsku vědí, že ani Ribbentrop ani Molotov nebyli Poláci,“ prohlásila polská premiérka Ewa Kopaczová. „Máme rok 2015. Podle mě není možné mluvit tak jako v časech, kdy ruskou, lépe řečeno sovětskou diplomacii vedl Vjačeslav Molotov,“ přidal se ministr zahraničí  Gregorz Schetyna.

Podle Andrejeva Rusko hluboce respektuje pocity, které Poláci chovají k polským obětem NKVD. Na druhou stranu ale očekává respekt k „pocitům Rusů, které se týkají památky 600 tisíc vojáků a důstojníků, kteří byli zabiti v bojích za osvobození Polska“.

Napětí v rusko-polských vztazích vyostřila ukrajinská krize i nedávná připomínka konce druhé světové války na gdaňském Westerplatte. Varšava sem pozvala evropské státníky – a kvůli Ukrajině vyzvala k bojkotu velké vojenské přehlídky v Moskvě. Kreml tvrdě protestoval a celou akci označil za snahu přepisovat novodobou historii.

Poničené hroby sovětských vojáků v Milejczycích
Zdroj: ČT24