Britské labouristy povede krajně levicový Jeremy Corbyn

Novým předsedou britské opoziční Labouristické strany se stal Jeremy Corbyn. Rozhodli o tom členové strany v hlasování. Předchozí šéf strany Ed Miliband podal demisi po prohře v květnových parlamentních volbách. Corbynovu volbu nyní přivítal. Nabídl mu podporu a vyjádřil naději, že bude usilovat o jednotu strany.

„Věci se mohou změnit a také se změní,“ řekl šestašedesátiletý Jeremy Corbyn po zvolení. Prohlásil, že bude usilovat o „lepší a spravedlivější společnost, která nemusí být neférová a
v níž není chudoba nevyhnutelná“.

Ještě před třemi měsíci byl Jeremy Corbyn naprostým outsiderem. Už od 80. let je poslancem za labouristy, ale nikdy nezastával důležitou funkci v exekutivě. Svou pozici při volbě však dokázal obrátit. V průběhu kampaně přitahoval stále více stoupenců a průzkumy mu připisovaly mezi čtyřmi kandidáty prvenství. Zvítězil jasně již v prvním kole hlasování, když mu hlas dalo 59,9 procenta hlasujících.

Corbynovým zástupcem byl zvolen poslanec Tom Watson, který patří k tradičnímu labouristickému establishmentu a byl spojencem někdejšího premiéra Gordona Browna.

Jeremy Corbyn
Zdroj: ČTK/PA/Stefan Rousseau

Zděšení bývalých premiérů z obdivovatele marxismu

Britská média připisují jeho úspěch zejména neokázalému stylu a přímočarému vyjadřování, které přitahovalo zejména mladší voliče. Podle odpůrců i ve vlastní straně povede labouristy kvůli svým vyhraněným názorům k další volební porážce. Zděšeni vyhlídkou, že se do čela labouristů dostane zastánce tvrdé linie, byli dopředu i Tony Blair a Gordon Brown, britští expremiéři, kteří vzešli z labouristických řad. Corbyn je totiž označován za krajně levicového obdivovatele marxistické ideologie. Podle Reuters chce labouristy vrátit k jejich socialistickým kořenům. Nejméně jeden z členů stínového kabinetu už kvůli volbě rezignoval.

Na britské politické scéně došlo k zemětřesení, jaké nezažila několik generací.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Ze strany vládních konzervativců se dočkal ostré kritiky. „Jeho extremistický projev slibuje jen více výdajů, více půjček a více daní. Doufám, že nebudeme mít opozici, která nás vrátí k hádkám, které podle mně byly vyřešeny v 80. letech (20. století). A to ohledně znárodnění poloviny britského průmyslu a likvidace naší jaderné výzbroje,“ řekl premiér David Cameron. Ministr obrany Michael Fallon dokonce uvedl, že „labouristé nyní představují vážné riziko pro národní bezpečnost“.

Corbynovi podporovatelé slaví zvolení nového předsedy labouristů
Zdroj: James Gourley/ČTK/ZUMA

Změní Corbyn vztah labouristů k EU?

Corbyn oproti svým předchůdcům také nepatří k jasným přívržencům členství země v EU. V referendu v roce 1975 hlasoval proti vstupu Británie do EU. Tento postoj by ale mohl vést ke štěpení ve straně, která byla v posledních letech jasně proevropská.

Corbyn dal najevo neochotu příliš se angažovat v kampani za setrvání v Unii. Se stávajícími podmínkami členství spokojen úplně není, ale zároveň tvrdí, že to neznamená, že chce Unii opustit. Požaduje větší „sociální solidaritu“ v Evropě, a nevylučuje uspořádání vnitrostranické konference ohledně toho, jak se k referendu postavit.

Corbyn je rovněž ostrým odpůrcem politiky rozpočtových škrtů, důrazně kritizoval britskou účast ve válce v Iráku a je pro opětovné zestátnění železnic a energetických společností.