Na Velkou mešitu v Mekce spadl jeřáb - přes 80 obětí, skoro dvě stovky zraněných

Na Velkou mešitu v Mekce se zřítil jeřáb. Podle saúdskoarabských úřadů je na místě nejméně 87 mrtvých a přes 180 zraněných. Nehodu zřejmě způsobila bouře. Tento měsíc má začít pouť hadždž – do Mekky míří tradičně statisíce muslimů z celého světa.

Jeřáb probořil střechu slavné mešity a podle jednoho ze svědků citovaného Al-Džazírou se zřítil na třetí patro. Mešita byla před páteční modlitbou plná lidí. Saúdský úřad civilní obrany o incidentu informoval na Twitteru.

Podle všeho k celé tragédii přispěly přívalové deště, které mohly mít za následek podemletí prostoru na staveništi. Pravděpodobně proto se jeden z desítek metrů vysokých jeřábů zřítil a probořil střechu a třetí patro mešity.
Jakub Szántó

Podle USA Today způsobil pád jeřábu silný vítr. Z fotografií je patrné, že do něj navíc uhodil blesk. Blízký východ zasáhla v uplynulých dnech silná písečná bouře.

Na místo zamířily průzkumné a záchranné týmy. Na sociálních sítích se rychle začaly šířit snímky, na nichž jsou vidět krvavá těla obětí.

Na Youtube se objevilo video, na němž je zaznamenán okamžik, kdy jeřáb padá. Nejprve je slyšet křik, později na místě vypukne panika. BBC ale upozorňuje, že pravost záběrů nelze nezávisle ověřit.

V Mekce v tuto chvíli finišují přípravy na hadždž, která začne 21. září.  Do města se chystají statisíce muslimů z celého světa. 

Na místě probíhají rekonstrukční práce. Budova Velké mešity má být rozšířena. „Saúdské úřady v poslední dekádě velmi dbají na bezpečnost. Poslední velké neštěstí se stalo v roce 2006, kdy bylo ušlapáno celkem 350 lidí, což byla obrovská tragédie,“ připomněl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Pouť do Mekky je jeden z pěti pilířů islámu. Mekka a tamní svatyně Ka'ba patří k nejposvátnějším islámským místům. Pouť by měl alespoň jednou za život vykonat každý muslim, který je toho fyzicky schopen a má na to dost peněz. Loňské pouti se podle statistik místních úřadů zúčastnily více než dva miliony osob.