Carlos Šakal dostal druhý doživotní trest

Paříž - Pařížský soud ve čtvrtek odsoudil teroristu Carlose zvaného „Šakal“ k druhému doživotnímu trestu za atentáty z let 1982 až 1983. Ty si ve Francii vyžádaly 11 mrtvých a 150 zraněných. Carlos tak bude moci požádat o podmíněné propuštění až po 18 letech. Bez tohoto druhého verdiktu by si ji mohl podat už příští rok. Jeho obhájce po vynesení rozsudku oznámil, že se proti verdiktu odvolá.

Odsouzení k druhému doživotnímu trestu zmařilo Carlosův nárok na první žádost o podmínečné propuštění, se kterou by býval mohl počítat v příštím roce. První doživotní trest terorista dostal za trojnásobnou vraždu spáchanou v Paříži v roce 1975. Mezi jeho tehdejšími oběťmi byli dva policisté.

Soud dvaašedesátiletého Carlose uznal vinným ze čtyř vražedných útoků a odsoudil ho na doživotí s možností podat žádost o propuštění po 18 letech. Obhájci označili přelíčení za zpolitizované a vyčítali soudu, že při hledání důkazů čerpal z archivů bývalých komunistických zemí.

Terorista původem z Venezuely a vlastním jménem Ilyich Ramírez Sánchez, který jezdíval i do bývalého socialistického Československa, na závěr procesu trval na své nevině. Při své obhajobě nešetřil silnými slovy. „Jsem živoucí archiv, většina lidí mé úrovně je po smrti,“ řekl soudu.

Zvlášť pochvalně se vyjádřil o Muammaru Kaddáfím: „Tento muž vykonal víc než všichni revolucionáři,“ řekl a svůj emotivní projev ukončil slovy „Ať žije revoluce!“ V pětihodinovém vystoupení vychvaloval také někdejšího šéfa sítě Al-Káidy Usámu bin Ládina. V monologu se dotkl řady témat od kritiky francouzského státu až po trest smrti. „Úkolem revolucionáře“ je přitom podle něj zemřít ve vězení. Carlos také soudu vysvětlil, jak funguje devítimilimetrová pistole, když opravoval tvrzení jednoho ze žalobců ohledně velikosti jejího zásobníku. „Vy tedy opravdu nejste muž boje,“ uzemnil Carlos zástupce francouzské justice.

Spolu s Carlosem byli ve čtvrtek v nepřítomnosti souzeni tři jeho komplicové. Dva z nich, Palestinec Kamál Ajsáví a Němec Johannes Weinrich, byli odsouzeni rovněž na doživotí, Němka Christa Margot Fröhlichová byla osvobozena. Weinrich, který údajně řídil Carlosovy evropské akce, je jako bývalý člen teroristické skupiny RAF ve vězení v Německu. Ajsáví se zdržuje neznámo kde, Fröhlichová žije v Hannoveru a k soudu se nedostavila.

Motivem teroristických útoků z první poloviny 80. let byla snaha zajistit osvobození dvou členů Carlosovy skupiny, Němky Magdaleny Koppové a Švýcara Bruna Bregueta. Terčem jednoho z Carlosových útoků byl v březnu 1982 rychlík z Paříže do Toulouse, o měsíc později explodovala puma v Paříži. V prosinci 1983 podnikl Carlos pumový atentát v Marseille a později útok na vlak na lince z Marseille do Paříže.

Biografie Carlose Šakala
Zdroj: ČT24