Německá „supermatka“ porodila v 65 letech čtyřčata

Berlín - Pětašedesátiletá Němka Annegret Raunigková porodila jako nejstarší žena na světě čtyřčata. Informovala o tom německá televize RTL. Tři chlapci a holčička se narodili v úterý císařským řezem předčasně v 26 týdnech. Podle lékařů ale mají dobrou šanci na přežití. Raunigková tak má celkem 17 dětí a 7 vnoučat.

Berlíňanka svým pozdním těhotenstvím vzbudila zájem médií zejména poté, co o něm v dubnu promluvila právě na stanici RTL. Žena se prý rozhodla mít další dítě, když ji o sourozence prosila její nejmladší, nyní devítiletá dcera. Umělé oplodnění pak podstoupila na Ukrajině.  

Během těhotenství prohlašovala, že by každý měl mít možnost dát vzniknout novému životu, pokud chce. Prý je zdravá a nedělá si starosti s tím, co si ostatní lidé myslí.  

Veřejnost v Německu i jinde na světě v souvislosti s pozdním mateřstvím Raunigkové vášnivě debatovala o tom, jaké důsledky mají pokroky v reprodukční medicíně. Její rozhodnutí kritizovali i lékaři. Ti varovali, že pravděpodobnost donošení zdravých dětí je u starších žen nižší než u žen v reprodukčním věku. 

Pětašedesátiletá německá učitelka přitom není nejstarší rodičkou – prvenství drží od roku 2006 Španělka Maria del Carmen Bousada Larová. Ta porodila dvojčata v 66 letech. Spekuluje se navíc o tom, že skutečnou rekordmankou je Omkari Panwar z Indie. Dvojčata měla přivést na svět v neuvěřitelných 70 letech.