Silvio Berlusconi podal demisi

Řím - Předseda italské vlády Silvio Berlusconi dnes večer odstoupil. Oznámil to oficiálně prezident Georgio Napolitano. Parlament předtím odpoledne splnil premiérovu podmínku k demisi a schválil balík reformních zákonů potřebných pro řešení ekonomické krize v zemi. Rezignace otevírá cestu k vytvoření vlády „národní jednoty“. Berlusconiho odchod slavily večer v ulicích Říma tisíce lidí.

Předpokládá se, že novým premiérem se z pověření prezidenta Napolitana stane 68letý bývalý eurokomisař Mario Monti, se kterým Berlusconi dnes poobědval. „Mariovi Montimu věříme a říkáme, že musí být vytvořena nová vláda. Jiné alternativy neexistují,“ řekl Pier Ferdinando Casini, předseda strany UDC. „Mario Monti je jen jedna alternativa, ale musíme prověřit politickou soutěž. Musíme vědět něco o jeho politické agendě,“ řekl Roberto Maroni, ministr vnitra za stranu Liga severu.

„Dnes padá opona nad dlouhou a bolestivou stránkou našich dějin,“ prohlásil Dario Franceschini z hlavní opoziční formace, levicové Demokratické strany, která má vstoupit do nové koaliční vlády nazývané „kabinetem záchrany“. „Za všechno zlato světa nebudu nikdy součástí vlády, ve které budou představitelé levice,“ prohlásil dosavadní ministr obrany Ignazio La Russa.Naopak Berlusconi dnes vyjádřil Montimu a jeho případné vládě podporu a dal najevo přesvědčení, že jeho strana udělá nakonec totéž. Podle agentury Reuters vyvrcholí jednání politických stran v neděli.

Prezident vyzval místní politiky, aby dali přednost národním zájmům před svými partajními a místními ambicemi. „Všechny politické síly se musejí chovat zodpovědně,“ prohlásil Napolitano, jehož země zažívá hlubokou ekonomickou a finanční krizi a je pod silným tlakem zahraničních partnerů, aby přijala potřebná opatření.

Berlusconiho demise (zdroj: ČT24)

Podle Reuters by nová vláda měla být oznámena v neděli večer, nejpozději v pondělí dopoledne. Jednání politických stran o sestavení vlády ale provázejí spory, především kvůli obstrukcím dosavadních členů koalice z řad nacionalistické Ligy severu a Berlusconiho pravicové strany Lid svobody. 

Berlusconi odstoupil na základě reforem, které dnes odhlasovala dolní komora parlamentu, horní komora tak učinila již v pátek. Zákonodárci tak otevřeli cestu k vytvoření nové vlády „národní jednoty“. Ta má realizovat schválený program hlubokých reforem, které zasahují důchodový systém, pracovní právo a celou státní správu a mají vrátit důvěru v italskou ekonomiku.

Berlusconiho odchod provázel rozruch v ulicích

„Zmiz!“ a „Konečně!“ hlásaly některé nápisy nad hlavami lidí, kteří se sešli před budovou vlády. „Jsme tu dnes, protože jsme moc a moc šťastní, že jde Berlusconi konečně domů,“ řekla jedna z demonstrantek. Někteří lidé vyjadřovali svou radost zpěvem a hudbou. U soukromé rezidence Berlusconiho se naopak sešlo několik jeho přívrženců. „Je jedinečný, nezapomenutelný. Nikdo nemá jeho úroveň,“ hodnotil bývalého premiéra 25letý mladík.

Lidé reagující na Berlusconiho odchod z vlády
Zdroj: ČT24