V autobuse na trase z Prahy do Varny byla údajně bomba

Budapešť/Sofia - V autobuse společnosti Omega Group 84 na lince z Prahy do bulharské Varny našla v neděli maďarská policie nálož a pyrotechnici ji zneškodnili. České televizi to potvrdil zástupce české pobočky společnosti. Podle dostupných informací se nálož našla při kontrole v Maďarsku v úložném prostoru. Podle serveru 24 časa jde zřejmě o válku mezi dopravci a pravděpodobný pachatel prý vypadal jako Čech nebo Slovák. Vyšetřovatel útoku na burgaském letišti z roku 2012, při němž zemřelo sedm lidí, ale nevylučuje teroristický čin.

Podezřelé zavazadlo, ve kterém byl podle bulharské televize bTV kanystr s benzinem a nálož v trubce, našel řidič. Ten kvůli nepříjemnému zápachu ve voze zastavil na odpočívadle dálničního okruhu u Budapešti, aby zkontroloval úložné prostory. Nalezl přitom zavazadlo, ke kterému se nikdo nehlásil a na kterém byly skvrny z netěsnícího kanystru.

Blikk.hu v neděli večer napsal, že v autobuse kvůli zápachu a podezření na ukrytou nálož vypukla panika. Informoval také, že na místě zasahovala protiteroristická jednotka. Některá bulharská média tvrdí, že zavazadlo patřilo cestujícímu, který jel z Prahy a vystoupil v Budapešti. Televize bTV s odvoláním na bulharského autodopravce, který linku provozuje, napsala, že zmíněný cestující měl jízdenku do Bratislavy, ale vystoupil již v Brně. V autobuse mělo cestovat 37 lidí.

Spolupracovník ČT: Že šlo o výbušninu, jsou jen dohady (zdroj: ČT24)

České velvyslanectví v Budapešti uvedlo, že o případu ví jen z médií, žádné prohlášení neposkytla ani česká policie. 

Bulharský zpravodajský server 24 časa uvedl, že pro zmíněného autodopravce je to v poslední době již druhý incident. Před měsícem v Praze se prý bulharský autobus stal terčem žhářského útoku a zcela shořel. Tímto incidentem se údajně zabývá i policie ve Varně. Její mluvčí Ivana Milevová ovšem uvedla, že varnenská kriminálka případ nevyšetřuje, protože se stal na území jiného státu.

Nejvěrohodnější verzí je podle 24 časa válka mezi dopravci o lukrativní evropské linky. Zatím ale není žádná stopa, která by spojovala dřívější útok s nedělním nálezem bomby v zavazadlovém prostoru autobusu. „Jasné je jen to, že atentátník, který nastoupil v Praze a vystoupil v Brně, vypadal jako Čech nebo Slovák,“ napsal server.

Má případ spojitost s atentátem v Burgasu v roce 2012?

Vyšetřovatel Georgi Iliev, který odhalil útočníky na letišti v Burgasu v létě před třemi roky, je ale přesvědčen, že bomba nebyla vyrobena, aby zastrašila, nýbrž aby zabíjela. „Podle mého skromného mínění je to klasický pokus o teroristický čin. Jeho vykonavatel udělal vše, co bylo v jeho silách, aby se podařil teroristický akt,“ řekl podle televize bTV. Muž, který útok nyní chystal, se sice řidiči prokázal doklady s českým nebo slovenským jménem, ale ty byly podle přesvědčení vyšetřovatele falešné.

Obě události - nynější a z Burgasu - mají podle Ilieva podobné rysy. V obou případech byla nálož umístěna v zavazadlovém prostoru a v obou případech bylo cílem způsobit co nejvíce obětí. Rukopis těch útoků je podobný, soudí vyšetřovatel.

Atentát na burgaském letišti byl spáchán 18. července 2012. Při útoku tehdy zemřelo pět Izraelců, jejich bulharský řidič a rovněž sebevražedný atentátník. Dalších 35 lidí utrpělo zranění. Podle Bulharů za útokem stálo libanonské radikální hnutí Hizballáh.

V Burgasu vybuchl autobus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod