Costa Concordia má za sebou poslední námořní míle

Janov (Itálie) - Vrak italské výletní lodě Costa Concordia po téměř roční přípravě dorazil na místo v janovském přístavu, kde ho čeká sešrotování. Loď ztroskotala u ostrova Giglio v lednu 2012, zahynulo tehdy 32 lidí. Na sešrotování se v loděnicích připravoval parník od loňského července, kdy ho tam italské úřady převezly během náročné čtyřdenní akce.

Více než 290 metrů dlouhé výletní plavidlo, jehož konstrukci pracovníci loděnic od loňského léta zbavili zhruba 5700 tun nábytku a dalšího vybavení, na nové stanoviště odtáhlo osm remorkérů. Převoz do zátoky vzdálené asi deset námořních mil (zhruba 18 kilometrů) trval od pondělního odpoledne.

Rozřezáním a sešrotováním byla pověřena italská společnost Ship Recycling. Celkem by měly práce trvat 22 měsíců a přijít by měly na 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč). Náklady na zničení lodi by měl snížit prodej 50 000 tun oceli, z nichž je Costa Concordia vyrobena.

Costa Concordia
Zdroj: Profimedia/PAOLO ZEGGIO

Luxusní výletní parník Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě ztroskotal u italských břehů v noci 13. ledna 2012, když najel na mělčinu a částečně se převrátil. Při nehodě zahynulo 32 lidí.

Letos v únoru byl kapitán Costy Concordie Francesco Schettino odsouzen k šestnácti letům a jednomu měsíci ve vězení. Soud uznal Schettina vinným z odpovědnosti za smrt lidí na palubě a za zkázu plavidla. Kapitán dostal také pětiletý zákaz velet lodi a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce.

Costa Concordia na poslední plavbě…

Vydáno pod