Archivy promluvily: Studentské bouře v roce 1967 vyvolal agent Stasi

Berlín - Bývalý západoněmecký policista Karl-Heinz Kurras, který 2. června 1967 při studentských protestech proti návštěvě perského šáha v Západním Berlíně zastřelil z bezprostřední blízkosti studenta Benna Ohnesorga, musí zřejmě počítat s obnovením procesu. Vyšlo totiž najevo, že byl spolupracovníkem východoněmecké komunistické tajné policie Stasi a také členem východoněmecké komunistické strany SED.

Kurras byl po incidentu dvakrát vyšetřován pro zabití z nedbalosti, nakonec byl ale pokaždé osvobozen pro nedostatek důkazů. Nyní na něj znovu podalo trestní oznámení německé Sdružení obětí stalinismu (VOS). Podle místopředsedy sdružení nemůže být vražda promlčena a znovuotevření případu by mělo odhalit další spojení se Stasi. Kurras, který je dnes v důchodu a žije v berlínské čtvrti Spandau, ale spolupráci se Stasi kategoricky popírá.

Ohnesorgova smrt vyvolala v Západním Berlíně v roce 1967 velkou vlnu studentských bouří. Ty nakonec vedly ke vzniku ultralevicové teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF) a staly se i základem politického hnutí, z něhož později vzešla například strana Zelených.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Podle zjištění německých badatelů, o nichž informuje německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, pracoval Kurras pro východoněmeckou tajnou službu pod krycím jménem Otto Bohl od roku 1955, od roku 1964 byl i členem vládní strany východoněmeckých komunistů - Jednotné socialistické strany Německa (SED).

Z archivních dokumentů ale nevyplývá, že by Stasi stála přímo i za vraždou studenta. Naopak proti tomu hovoří instrukce, kterou od východoněmeckého ministerstva státní bezpečnosti Kurras obdržel krátce po činu: „Zničit veškeré materiály a ukončit činnost. Událost považujeme za velmi politováníhodnou nehodu.“ Tím v podstatě Kurrasova spolupráce skončila, doloženo už je pak jen jedno setkání s řídícím důstojníkem v březnu 1976. Podle historiků Stasi také okamžitě po incidentu odstranila Kurrasovu osobní kartu, takže nebylo možné najít jeho složku. To se podařilo až interním výzkumem.

Historikové vypátrali 17 svazků, které Stasi na Kurrase vedla. Vyplývá z nich mimo jiné, že policista, který v Západním Berlíně sloužil od roku 1950, chtěl v roce 1955 přesídlit do NDR. Agenti Stasi ho však přesvědčili, aby zůstal v západní části rozděleného města a dodával jim informace o aktivitách tamní policie. Ačkoli Kurras Stasi donášel z vlastního přesvědčení, nechával si za svou činnost platit, ročně až několik tisíc západoněmeckých marek. V roce 1964 obdržel dokonce členskou legitimaci SED. Po incidentu sice nebyl ze strany vyloučen, ale v jeho stranické legitimaci číslo 2.002.373 se už od tohoto okamžiku neobjevila žádná členská známka.