Na Lampedusu míří další vlna imigrantů

Řím - Příliv imigrantů z Tuniska na italský ostrov Lampedusa se opět zvyšuje a představitelé ostrova požádali o pomoc vládu premiéra Silvia Berlusconiho. Imigrace trvá, přestože Řím a Tunis se dohodly, že budou bránit dalším lidem v odjezdu z Tuniska a že imigranti budou z Itálie systematicky vyhošťováni zpět.

V noci na dnešek připlulo na ostrov dalších 300 imigrantů, mezi kterými bylo mnoho mladistvých. Na Lampeduase je tak již 1 500 uprchlíků, což je plná kapacita tamního přistěhovaleckého centra.

Sdružení obchodníků a cestovních operátorů na ostrově požádalo Berlusconiho vládu, aby zajistila převoz přistěhovalců do jiných přijímacích center v zemi. „Nemůžeme souhlasit s tím, že turistický ostrov Lampedusa má sloužit jako vězení pod širým nebem,“ uvedlo sdružení v protestu.

Italský ministr vnitra Roberto Maroni nedávno ujistil, že nový příliv imigrantů ho vzhledem k dohodě s Tunisem neznepokojuje. Počet imigrantů z Tuniska do Itálie se po dubnovém podpisu smlouvy skutečně snížil, ale v posledním týdnu se však výrazně zvýšil.