Dubrovka se ani 8 let po tragédii nezbavila stínu smrti

Moskva - Moskevské divadlo na Dubrovce, kde se před osmi lety odehrál krvavý útok čečenských teroristů, se snaží o vzkříšení. Dnes večer uvádí premiéru výpravného muzikálu podle ruské klasiky. Po tragédii, při které zemřelo 170 lidí, se scéna několikrát snažila přitáhnout diváky. Původního lesku ale nikdy nedosáhla.

Dubrovka vsadila v novém představení na velkolepou výpravu a známá jména. Muzikál o lásce Obyčejné kouzlo má být divadelní událostí roku. Kdekoli jinde by to byla sázka na jistotu. Dubrovka má ale i po osmi letech přídech domu hrůzy. Čečenské komando tu zajalo 900 herců a diváků muzikálu Nord-Ost. Třídenní drama skončilo smrtí 170 lidí. Čečence ruské jednotky postřílely, rukojmí zabil plyn, na který nebyla protilátka.

„Přejeme si, aby se tento překrásný sál, kde hráli nejlepší herci, vrátil na divadelní mapu Moskvy,“ říká producent Obyčejného kouzla Alexej Ivaščenko. „Moc bych chtěl, aby lidé přišli. Divadlo nemůže žít bez publika,“ dodává režisér nového představení Ivan Popovski.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Alexej Ivaščenko je jedním z autorů tragického Nord-Ostu. Po přepadení se mu podařilo utéct. Při skoku z okna si zlomil nohu. Od té doby se snaží divadlo vzkřísit. O tom, co se stalo osudné noci, nechce mluvit. Nord-Ost je pro něj tabu.

Sál, ve kterém se odehrálo utrpení, prošel zásadní proměnou. Nová sedadla, interiér i scéna mají navodit dojem přepychu a bezstarostnosti. Přesto ve vzduchu visí podivná atmosféra smutku a strachu. Lidé umírali v hledišti, na schodech i cestou do nemocnice. A pozůstalí se dodnes nedočkali odškodnění ani pravdy. Památku obětí připomíná jen pomník před divadlem.

Představení Obyčejné kouzlo
Zdroj: ČT24