Nová výstava v Berlíně bude přibližovat práci Stasi

Berlín - Berlín má ode dneška novou stálou výstavu o bývalé východoněmecké tajné službě známé jako Stasi. Přesně 21 let po obsazení centrály někdejší komunistické rozvědky ji otevřel německý prezident Christian Wulff s tím, že je to dobrá investice. Projekt celé výstavy se připravoval roky. Myšlenka zřídit stálou expozici o komunistické rozvědce zde existovala už od prvního šéfa spolkovému úřadu pro zpracování materiálů tajné policie NDR Joachima Gaucka. Výstava se zahajuje právě 15. ledna z toho důvodu, že ve stejný den roku 1990 byla centrála Stasi po pádu režimu obsazena. Expozice na atraktivním místě v centru německé metropole spolkla velkorysých 720 tisíc eur.

Výstava nemá přinést nové informace, spíš umožní prohlédnout veškeré důležité podklady a dokumenty Stasi na jednom místě. Expozice si podle autorů klade za cíl poukázat a trvale připomínat temnou kapitolu minulosti, a popsat tak fungování celého komunistického aparátu a metody komunistické rozvědky. Autoři výstavy chtějí zaujmout také mladé lidi, kteří se narodili až po pádu zdi, a zprostředkovat jim, co se před rokem 1989 ve východním Německu dělo.

Expozice chce ukázat, že východoněmecká rozvědka neznala hranic právních ani morálních. „Výstava, kterou otevíráme, ukáže, jak Stasi zasahovala do všech oblastí života. Popletla podniky, školy, kulturu i církev,“ uvedl Wulff.

Nová stálá výstava o Stasi (zdroj: ČT24)

Na 330 metrech čtverečních se návštěvníci mohou dovědět o stručné historii skrze historické dokumenty a předměty. Celá výstava je rozčleněná do devíti kapitol. Zájemci si mohou prohlédnout i pomůcky, které Stasi používala pro špehování lidí či ukázky toho, jakým způsobem zasahovala do každodenního života. Nebude zde chybět ani filmová dokumentace či materiály lidí, kteří stáli na druhé straně, jako výtvory vězňů zavřených v komunistických celách.

Muzeum leží v centru a chce cílit především na mladé

„Poloha nového muzea v centru je výhodná i pro návštěvníky Berlína. Hlavně nám jde ale samozřejmě o naši mladou generaci. Vyrovnávání se s diktaturou pomáhá ochraně demokracie do budoucna. Mnozí starší se navíc odvažují po historii ptát až teď,“ vysvětlila ředitelka Úřadu pro dokumentaci Stasi Mariance Birthlerová.

Ministerium für Staatssicherheit, neboli Ministerstvo pro státní bezpečnost, známé spíš jako Stasi, bylo hlavní tajnou službou a rozvědkou Německé demokratické republiky. Ve službách totality zatýkala Stasi dle libosti, rozdělovala rodiny a přátele, vytvářela ve společnosti atmosféru strachu a nedůvěry. Placených spolupracovníků měla na konci své existence 91 tisíc - k tomu 189 tisíc neoficiálních.

Instituce, která výstavu organizuje, je známá jako Gauckův ústav, podle svého prvního šéfa. Úřad vznikl na začátku devadesátých let, aby zdokumentoval tíživé dědictví východoněmeckého totalitního režimu a má za úkol především zpracovávání a zveřejňování dokumentů Stasi. Úřad za dobu své existence již vynesl na světlo několik důležitých kauz. Veřejnost nicméně práci ústavu respektuje a o jeho činnost je velký zájem, který neustále roste.

  • Vězení Stasi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/970/96914.jpg
  • Pytle s dokumenty Stasi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1364/136350.jpg
  • Expozice Stasi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2249/224892.jpg
  • Expozice Stasi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2249/224891.jpg
  • Expozice Stasi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2249/224890.jpg