Monako má knížecí pár – Albert si vzal Charlene

Monako – Monacký kníže Albert II. se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Charlene Wittstockovou, bývalou reprezentantkou Jihoafrické republiky v plavání. Dnes se za jásotu tisícovek monackých občanů, pro něž bylo otevřeno nádvoří paláce, konal civilní sňatek, v sobotu se uskuteční sňatek církevní. Jde o první svatbu vládnoucího monackého knížete od roku 1956, kdy si Albertův otec Rainier III. bral hollywoodskou herečku Grace Kellyovou. Wittstocková sňatkem získala titul monacká kněžna.

Snoubenci byli civilně oddáni v podvečer při dvacetiminutovém obřadu v trůnním sále knížecího paláce v Monaku za přítomnosti osmdesátky blízkých a úředních osob. Nevěsta, kterou do světa módy zasvětil Karl Lagerfeld, se vdávala ve světle modrém hedvábném modelu Chanel. Za svědkyni si vybrala Albertovu příbuznou Donatellu Knechtovou de Massy, se kterou se spřátelila. Ženichovi, oblečenému v klasických tmavošedých šatech, šel za svědka jeho bratranec Christopher Levine.

Při obřadu za přítomnosti Albertových sester Caroline a Stéphanie se snoubenci usmívali. Očekávané ano nejprve vyřkla Charlene, pak Albert, který ihned poté políbil ženě pravou ruku. Po protokolárních projevech a vyhlášení platnosti jejich svazku novomanželé vstali a políbili se. Svatební protokol podepsali zvlášť vytvořeným zlatým perem opatřeným drahými kameny a monogramy novomanželů.

Kolem 3 500 obyvatel mohlo sňatek sledovat na obřích obrazovkách na nádvoří paláce a pozdravit novomanželský pár, který vyšel na balkon a přítomným zamával. Lidé tleskali a mávali jihoafrickými a monackými vlaječkami.

Novomanželé poté sešli mezi lidi a zahájili oslavy. Starosta jim přitom předal dar občanů Monaka. Šlo o zatím blíže neupřesněné umělecké dílo a jediný svatební dar přijatý oddaným párem; lidé byli v duchu tradice vyzváni, aby místo darů věnovali peníze na dobročinnost.

Oslava pro všechny poddané

Pro všech 7 618 občanů knížectví a jejich partnery byla na večer připravena na monackém náměstí recepce a pak koncert francouzského hudebníka Jeana-Michela Jarra s velkolepou světelnou show.

Sobotní církevní svatba se bude konat za účasti mnoha zahraničních osobností a státníků pod širým nebem na nádvoří paláce, který je již staletí sídlem rodiny Grimaldiů. Při obřadu zazpívají americká sopranistka Renée Flemingová a italský tenorista Andrea Bocelli.

Třiatřicetiletá Wittstocková přestoupila před svatbou z protestantské na katolickou víru. Katolictví je oficiálním náboženstvím monackého knížectví.

Pozvánku na sobotní svatbu, která je po dlouhé době prvním sňatkem úřadujícího evropského monarchy, dostalo kolem 800 lidí, mezi nimiž jsou členové královských rodin, hlavy států včetně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, ale i mnoho významných sportovců nebo byznysmenů.

Svatební veselí trvá tři dny

Svatbu provází bohatý program, který začal ve čtvrtek večer koncertem americké skupiny Eagles. Na fotbalovém stadionu ho vyslechlo 15 000 lidí, kteří potom provolávali bravo snoubencům a díky za představení pořádané pro ně zdarma.

Třiapadesátiletý kníže Albert se s bývalou reprezentantkou Jihoafrické republiky v plavání seznámil v roce 2000. Dosud svobodný kníže, avšak otec dvou dětí, oznámil zásnuby loni v červenci. Ulevilo se těm místním obyvatelům, kteří se obávali, že se kníže nebude chtít nikdy oženit.