Tuniský exprezident dostal 35 let za zpronevěru

Tunis – Tuniský exprezident Zín Abidín bin Alí a jeho žena Lajla byli dnes v nepřítomnosti odsouzeni prvoinstančním soudem k 35 letům vězení. Oba po protivládních protestech v zemi v únoru vycestovali do Saúdské Arábie. V procesu byli obviněni ze zpronevěry veřejných zdrojů. Soud trval jen den a v případě bin Alího se týkal jen části obvinění, jež byla proti němu vznesena. U soudu v Tunisku čelí celkem 93 obviněním, hrozí mu i trest smrti. Prezident před začátkem dnešního procesu prohlásil, že byl k odchodu ze země donucen.

Soudce bývalý první pár shledal vinným z krádeže a nezákonného držení velkého množství peněz v hotovosti a šperků. Oběma nařídil zaplatit pokuty ve výši celkem 91 milionů dínárů (1,1 miliardy korun).

Dnešní verdikt se váže k procesu, který se týkal objevu množství hotovosti a cenných šperků v paláci na luxusní čtvrti na předměstí Tunisu a byl veden proti bin Alímu a jeho manželce. V druhém případu řešeném před stejným soudem je obviněn jen exprezident, a to z nelegálního držení zbraní a drog kvůli nálezu těchto věcí v prezidentském paláci v Kartágu. V tomto případu dnes soudce oznámil odklad stání na 30. června.

Bin Alí už předem všechna obvinění odmítl. Peníze a drogy byly údajně nastraženy v jeho domě a prezidentském paláci po jeho odjezdu jako součást spiknutí proti jeho osobě. „Osobně nevlastním žádné bankovní konto mimo Tunisko, ani ve Švýcarsku, ani v Rakousku, ani v jiné zemi… ani movitý či nemovitý majetek ve Francii či jinde,“ upřesnil. Šperky byly podle něho oficiálními dary státníků jeho ženě.

Prezident tvrdí, že byl k odchodu ze země donucen

Bývalý prezident dnes také prohlásil, že ho šéf pro bezpečnost Alí Siriatí 14. ledna varoval před tím, že mu hrozí atentát a že by mohly protivládní síly obklíčit prezidentský palác. Siriatí pak prý trval na tom, že má prezident doprovodit svoji rodinu do Džiddy, aby mohly bezpečnostní síly zajistit jeho bezpečnost. Po příletu do Saúdské Arábie se prý ale letadlo vrátilo do Tuniska, aniž na prezidenta dle jeho rozkazů počkalo. „Zůstal jsem v Džiddě proti své vůli. Později bylo oznámeno, že jsem z Tuniska uprchl,“ dodal bin Alí.

Proti bin Alímu, který vládl Tunisku železnou rukou 23 let, bylo vzneseno 93 obvinění, z nichž 35 spadá pod vojenskou justici. Patří k nim úmyslné zabití, mučení nebo protistátní spiknutí. V případě usvědčení za to bývalému prezidentovi hrozí trest smrti. Těmito obviněními se dnešní soud nezabýval.

Prezident veškerá obvinění odmítá. Obžaloba ho chce především usvědčit z toho, že při protivládních nepokojích umírali lidé na jeho rozkaz. „Během posledních událostí jsem nedal příkaz ke střelbě na demonstrující,“ tvrdí bin Alí. Při potlačování lednových protivládních demonstrací bylo zabito asi 300 lidí.