Japonci jdou s pravdou ven: Radiace uniklo 2krát víc

Tokio - Japonsko víc než zdvojnásobilo odhadované množství radiace, která unikla ze zničené jaderné elektrárny Fukušima v prvním týdnu po zásahu vlnou tsunami. Také k roztavení paliva došlo podle japonské agentury pro jadernou bezpečnost rychleji, než se dosud uvádělo. Celkové množství radiace představuje jen 15 procent toho, co se dostalo do vzduchu při výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu před 25 lety. Zamoření okolí japonské elektrárny je ale horší, než s jakým se dosud počítalo. Japonské úřady zvažují další evakuace i za hranicemi dosud zakázané zóny.

Odborníci s Fukušimy doufají, že se podaří jadernou elektrárnu ve Fukušimě definitivně odstavit do ledna. Existují ale obavy, že by to mohlo trvat i déle, neboť z elektrárny stále uniká radiace. Úřady proto v okruhu 20 kilometrů od místa jaderné havárie vystěhovaly 80 tisíc lidí. 

Jenže teď by se mohla mrtvá zóna ještě rozšířit. Zvažuje to japonská vláda. Podle jejího mluvčího Jukija Edana totiž meření ukazují, že díky poloze Fukušimy a směru větru by se radiace mohla dostat i dál za bezpečnostní zónu. 

Navíc japonská agentura pro jadernou bezpečnost teď oznámila, že za první týden od přírodní katastrofy z 11. března, kdy Japonsko zasáhlo nejprve zemětřesení a poté ničivá vlna tsunami, uniklo z jaderné elektrárny Fukušima dvakrát víc radiace, než se dosud uvádělo. Podle odborníků toto množství odpovídalo 15 procentům radiace, která unikla po jaderné havárii v Černobylu. 

Bezpečnostní agentura také informuje, že palivo v prvním reaktoru se rozpustilo a kleslo na dno tlakové nádoby už po pěti hodinách od zemětřesení, a ne deset hodin, jak dosud uváděla společnost TEPCO, která elektrárnu provozuje. Podle agentury byly navíc reaktory 2 a 3 poničeny už po 80 hodinách poté, co tsunami vyřadila z provozu chladicí systémy. 

Tyto závěry zveřejnil desetičlenný nezávislý odborný panel, který vede vyšetřování o havárii ve Fukušimě. V Japonsku totiž sílí kritika, že společnost TEPCO a také vláda krizi nezvládly a nezareagovaly na katastrofu dost rychle. Objevily se i názory, že Japonci tajili informace o rozsahu havárie. 

Vyšetřování už odhalilo, že ochranný systém jaderné elektrárny nebyl připraven na tak vysokou tsunami, i když odborníci několikrát varovali, že přívalová vlna by mohla elektrárnu ohrozit. Ochranná zeď tak byla jen 6 metrů vysoká, v březnu ale po zemětřesení oblast zavalila až 14metrová vlna tsunami.