Joplin pátrá v troskách po tornádu

Joplin - V americkém městě Joplin, které o víkendu zdevastovalo tornádo, se stále pohřešuje přes 230 lidí. Bouře ve městě zabila nejmíň 125 osob a víc než 900 dalších zranila. Záchranáři dál prohledávají trosky a pátrají po nezvěstných. Letošní sezona tornád patří mezi nejhorší v americké historii.

Tornádo neboli prst boží, jak mu říkají místní, se prohnalo Joplinem. Zůstal po něm pás trosek široký šest set metrů a dlouhý devět kilometrů. Od úterý záchranáři nalézají jen mrtvé. Ještě 230 lidí se pohřešuje. Existuje ale i naděje, že někteří z nich jsou lidé, kteří se dosud neohlásili úřadům. Přesto panují obavy, že se konečná bilance tornáda ještě zvýší.

Přeživší vyprávějí své příběhy. „Přežila jsem jen zázrakem. Můj syn mě zatáhl do koupelny a lehl si na mě. Pak už jsme jen slyšeli, jak tornádo vylomilo okna a začalo s námi házet po místnosti,“ popisuje Anita Stokesová.

Joplinské tornádo s rychlostí větru až 320 kilometrů v hodině se zařadilo do kategorie nejsilnějších. Ničivá tornáda letos udeřila ve Spojených státech už čtyřikrát, a to je sezona sotva v polovině. Rekordní bilance 500 mrtvých a čtyři tornáda nejsilnějšího stupně je za jediný rok stejná jako za 13 předchozích.

Větrné smršti v úterý zabily v Oklahomě, Kansasu a Arkansasu 16 lidí. Ve středu večer zasáhl oblast další pás bouří. V Indianě, Illinois a Missouri meteorologové zaznamenali tornáda, která trhala střechy domů a zranila několik lidí. Úřady ale nemají žádné informace o mrtvých.

Následky tornáda v americkém Joplinu
Zdroj: ČT24