Británie vydala zatykač v kauze Litviněnko

Moskva – Británie údajně vydala zatykač na nového podezřelého v kauze Litviněnko. Jde o Dmitrije Kovtuna, který dosud v případu figuroval jako svědek. Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko zemřel v roce 2006 v Londýně. Podle vyšetřovatelů byl kritik kremelské politiky otráven radioaktivním poloniem. Za hlavního podezřelého Britové považují Andreje Lugového.

„V rámci vyšetřování vraždy bývalého agenta KGB Dmitrije Litviněnka byl vydán zatykač na Dmitrije Kovtuna. Na základě zatykače by měl být tento ruský občan zadržen úřady země, v níž se nyní zdržuje “ uvedl zdroj. Není ovšem jasné, zda je Kovtun v Rusku. Ruská generální prokuratura tvrdí, že zatím žádný zatykač nedostala. 

V rozhovoru pro dnešní vydání ruského listu Moskovskij komsomolec Dmitrij Kovtun řekl, že byl informován, že britská prokuratura požádala ruské úřady o jeho vydání. Vinu v případu Litviněnkovy smrti odmítá. V Moskvě dnes novinářům sdělil, že je v případu ochoten vypovídat, do Londýna ale za žádnou cenu neodjede kvůli obavě ze zatčení. „Osobní přítomnost v soudním procesu je vyloučena, protože po překročení ruských hranic bych byl okamžitě zatčen,“ řekl listu Izvěstija. Je nicméně ochoten vypovídat prostřednictvím videokonference. Rusko své občany do zahraničí ke stíhání nevydává

V listopadu roku 2006 zemřel kritik Kremlu Litviněnko (43) v Londýně na otravu radioaktivním poloniem. Ještě před smrtí obvinil z otravy tehdejšího ruského prezidenta a nynějšího premiéra Vladimira Putina. Britské úřady ale z vraždy podezírají Lugového, který se v Londýně tři týdny před smrtí s Litviněnkem scházel. Schůzek se měl účastnit i Kovtun. Oba pak zanechali při návratu do Ruska radioaktivní stopy. 

Ruská prokuratura loni na podzim uvedla, že Lugovoj se během schůzek s Litviněnkem v Londýně také otrávil poloniem-210. Litviněnkova vražda je stále předmětem sporu mezi Londýnem a Moskvou. Rusko odmítlo vydat Lugového.