Odborníci: Protiraketový štít ochrání jen Evropu, USA ne

Washington – Odborníci z americké Národní akademie věd (NAS) v dopisu americkým zákonodárcům tvrdí, že plánovaný americký protiraketový štít v Evropě dokáže před útokem z Íránu ochránit pouze evropské země. Deštník tak podle nich k ochraně Spojených států nepřispěje.

Na plány vybudovat v Evropě americký protiraketový štít se snáší další vlna kritiky. Vědci z NAS tvrdí, že deštník by dokázal ochránit Evropu před střelami krátkého a středního doletu odpálenými Íránem. Odborníci ovšem doplňují připomínku, že obranný systém by nebyl účinný proti mezikontinentálním raketám, které by mohly ohrozit území USA. 

Americká akademie věd se tak připojila k dalším kritickým hlasům. Centrum pro kontrolu a nešíření zbraní už v dubnu připomnělo, že z dosavadních 15 zkoušek systému jich sedm selhalo. Testy navíc proběhly v umělých podmínkách a plnohodnotné sestřelení rakety ještě armáda ani nevyzkoušela. 

Zákonodárci přitom jednají o financování protiraketové obrany. Projekt má podporu demokratů i republikánů, je však příliš drahý, a proto chce část amerických zákonodárců, aby se do financování obranného systému více zapojili evropští spojenci. 

O vybudování nového systému protiraketové obrany v Evropě rozhodla na svém summitu v roce 2010 Severoatlantická aliance. Systém počítá s radary a protiraketami rozmístěnými na lodích ve Středozemním moři a na základnách v Turecku, Rumunsku a Polsku. Fungovat by měl deštník od roku 2020.