Už žádný Big Ben, ale Alžbětina věž

Londýn – Věž britského parlamentu v Londýně známá jako Big Ben se bude oficiálně jmenovat Alžbětina věž (Elizabeth Tower) na počest královny Alžběty II. a jejích 60 let na trůnu. „Přejmenování věže na Alžbětinu věž je připomínkou královnina diamantového výročí,“ uvedl mluvčí Dolní sněmovny. Věž byla pojmenována z iniciativy poslanců, kterou podpořili premiér David Cameron i šéf labouristické opozice David Miliband.

Neogotická 96 metrů vysoká věž, která patří k symbolům Londýna, byla dokončena v roce 1859. Přezdívá se jí Big Ben podle jejího ohromného zvonu. „Myslím, že to je případné ocenění královny a její služby zemi,“ uvedl Cameron v prohlášení. Británie na začátku června slavila 60. výročí od nástupu šestaosmdesátileté panovnice na trůn. Alžběta II. je druhým nejdéle sloužícím britským monarchou. Zažila dvanáct britských premiérů, dvanáct amerických prezidentů a šest papežů. Překonává ji zatím jen královna Viktorie, která vládla přes 63 let.

Big Ben
Zdroj: ČT24

Název ale není jediná věc, která v souvislosti s Big Benem trápí britské poslance. V posledních měsících také řeší fakt, že se londýnská věž naklání a v budově parlamentu se objevují praskliny. Podle expertů by to mohlo souviset s provozem dvou linek metra pod Westminsterským palácem a několikapatrovými podzemními garážemi. Věž je nakloněna na vrcholu o 46 centimetrů směrem na severozápad. Podle stavebního odborníka Johna Burlanda by nicméně náklon neměl být problém ještě dalších 10 tisíc let.

Nynější parlament byl vybudován na břehu Temže v roce 1834 podle návrhů Charlese Barryho a Augusta Welbyho Pugina poté, co tehdejší středověké budovy padly za oběť požáru.