Ozbrojenci nadále rabují slavné mešity v Timbuktu

Bamako - Islámští radikálové v Mali zaútočili na jednu z nejslavnějších mešit z 15. století Sidi Yahia v historickém městě Timbuktu. Ozbrojenci z hnutí Ansar Dine mají prý vazby na al-Káidu a kontrolu nad městem od začátku tohoto roku. Již dříve zničili její zástupci několik městských svatyní, píše BBC. O víkendu se vrhli na sedm hrobek svatých mužů súfismu, mystické formy islámu. Vyznavači fundamentalistického islámu, salafismu, považují hrobky za projev modlářství. Experti z UNESCO označili tyto násilné činy za tragédii.

„Právě zničili dveře do mešity. Vyrvali posvátné dveře, které nikdy neotvíráme,“ uvedl k incidentu podle serveru naharnet.com očitý svědek. „Přišli s krumpáči a za pokřiku 'Alláh' vylomili dveře. Je to velmi vážné. Někteří z lidí, kteří tomu přihlíželi, plakali,“ uvedl svědek.

Islamisté z organizace Ansar Dine destrukci jedné ze tří historických mešit v oblasti zdůvodnili tak, že chtěli zrušit symboliku, která se k ní váže. Místní totiž tvrdí, že v den, kdy se tyto dveře otevřou, nastane konec světa. Chtěli tedy ukázat, že to konec světa nezpůsobí. Podle separatistických zdrojů islamisté v Timbuktu po zničení hrobek používají místní jako živé štíty před protiútoky separatistů, které islamisté z tohoto města vytlačili.

Islamisté ovládající sever Mali ignorují výzvy z celého světa, aby destrukci památek zastavili. „Můj vzkaz těm, kteří se účastní tohoto kriminálního činu, je jasný: ihned zastavte ničení náboženských statků. Je to válečný zločin, který je můj úřad plně oprávněn vyšetřovat,“ řekl hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensouda.

Timbuktu
Zdroj: Jordi Cami/ISIFA/Getty Images

Svatá místa v Timbuktu byla minulý týden zapsána na seznam ohrožených památek světového dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V Timbuktu se nachází 333 hrobek světců, z nichž 16 je na seznamu UNESCO. Skupina Ansar Dine pohrozila, že všech těchto 16 hlavních hrobek zničí.

Tuaréžské separatistické zdroje podle AFP uvedly, že severoafrická větev teroristické sítě Al-Káida (AQMI) a její odštěpenecká skupina MUJAO v okolí Gaa položily miny a brání obyvatelům utéct z města. Agentura AP s odvoláním na západoafrický bezpečnostní zdroj dodala, že zaminování má bránit také případné ozbrojené akci západoafrických sil.

Radikálové v Mali ničí památky (zdroj: ČT24)