Za havárii ve Fukušimě může člověk

Tokio – Za havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima může člověk. Tvrdí to zpráva japonské parlamentní komise, podle níž tak katastrofu nezavinila přílivová vlna tsunami. Ta zasáhla Japonsko 11. března loňského roku. Havárie se podle zprávy dala předvídat a šlo jí zabránit nebo alespoň zmírnit její důsledky.

Vyšetřovací komise jmenovaná japonským parlamentem došla k závěru, že i když vše začalo jako přírodní katastrofa, krize kolem Fukušimy je dílem člověka. „Šlo o havárii způsobenou člověkem. Bylo ji možné předvídat a měla být předvídána. Dalo se jí zabránit a mělo se jí zabránit,“ uvedla parlamentní komise. Při havárii se vinou špatných rozhodnutí a malé předvídavosti roztavilo palivo ve třech reaktorech. Domovy muselo opustit 160 tisíc těch, co žili v okolí.

Dozor vlády v této oblasti by měl být posílen

Komise doufá, že se vláda z chyb poučí. Vinu totiž dává nejen provozovateli zařízení, ale i vládě, která mohla následky zmírnit účinnější reakcí. „Součástí naší zprávy jsou i doporučení pro parlament a legislativu týkající se jaderné energie. Měla by posílit dozor vlády v této oblasti,“ upřesnil předseda vyšetřovací komise Kiyoshi Kurokawa. Komise ve zprávě kritizuje skoro všechno - nedostatečná bezpečnostní opatření, chyby ve vedení a státním dozoru i špatnou reakci v okamžiku nehody. A v neposlední řadě také nekvalitní zákony o jaderné energii.

Vláda po katastrofě odstavila všechny své jaderné elektrárny. V neděli ale i přes protesty vystrašených Japonců jednu z nich znovu spustila. „Na prvním místě je bezpečnost. Ta je pro náš start nejdůležitější. Nikdy na to nezapomeňte,“ dodal náměstek ministra hospodářství, obchodu a průmyslu Seishu Makino. Tisíce Japonců se proti tomu bouří a zpráva je možná zmobilizuje ještě víc. „Pokud přijde další zemětřesení, tak elektrárna bezpečná není. Navíc udělali spoustu lidských chyb. Nemyslím si, že je správné elektrárny znovu spouštět,“ podotkla jedna z protestujících Šiori Akasaková.

11. března 2011 se přes jadernou elektrárnu Fukušima přehnala vlna tsunami. Zdevastovala tři reaktory a do okolí uvolnila ohromné množství radiace.Vláda tvrdí, že jaderná energie je pro japonské hospodářství nezbytná. V létě, kdy spotřeba elektřiny v Japonsku prudce stoupá, navíc hrozily výpadky dodávek. Japonská energetická síť si bez proudu z jádra zatím nedokáže poradit.

Vydáno pod