Sbohem Chartúme, hlásá jižní Súdán

Džuba - Súdánský prezident Umar Bašír vydal dekret, kterým uznává výsledek referenda o samostatnosti jihu země. V hlasování se jeho obyvatelé jednoznačně vyslovili pro nezávislost a vytvoření nového státu. Podle oficiálních výsledků hlasovalo pro vznik nového státu 98,83 procenta voličů. Súdánský prezident Bašír v televizním projevu k národu řekl, že respektuje vůli jihu. Súdán by se měl oficiálně rozdělit 9. července.

„Dnes před celým světem oznámíme náš souhlas a respekt k rozhodnutí obyvatel jihu,“ prohlásil súdánský prezident Umar Bašír. „Konečné výsledky referenda jsou známy a jsou ve prospěch odtržení…a my se konečným výsledkem budeme řídit,“ dodal.

Jižní Súdán by měl nezávislost vyhlásit 9. července, kdy vyprší platnost dohody o ukončení občanské války mezi muslimským severem a křesťanským a animistickým jihem země. Zahynuly v ní přes dva miliony lidí. Vypsání referenda bylo součástí dohody.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Obavy z nového rozdmýchání občanské války ale nejsou úplně zažehnány. Muslimský sever a křesťanský jih budou muset ještě vyřešit hodně sporných otázek, třeba rozdělení národního dluhu nebo armády. První třenice se už objevily - jihosúdánští vojáci odmítli odejít se společnou jednotkou na sever. Při vzpouře zemřelo nejmíň 50 lidí.

Hlavním potenciálním problémem ale zůstává ropa. Zdroje jsou na jihu, rafinerie a ropovody na severu. Nejasné jsou i hranice - hlavně v pohraničním regionu, bohatém na naftu. V sázce je proto hodně. „Máme tu ropu, minerály a zemědělskou půdu. Nevím proč říkají, že jsme chudá země,“ říká vojenský veterán z jihu.

Politici na obou stranách tvrdí, že dokáží sporné otázky vyřešit v klidu. Obavy jsou ale na místě. Pokud by jiskra revolucí zapálená v nedalekých muslimských státech, přeskočila i do Súdánu, mohlo by to mít katastrofální následky.

Sčítání hlasů v Súdánu
Zdroj: ČT24