Filipíny dávají Čínu k soudu – kvůli Jihočínskému moři

Manila – Diplomatické vody mezi Filipínami a Čínou opět čeří dlouholetý spor o území v Jihočínském moři. Filipínská vláda se kvůli tomu rozhodla podat na Čínu oficiální protest u mezinárodního soudu. V Jihočínském moři jsou podle předpokladů obrovská naleziště nerostných surovin. Peking považuje za své teritorium prakticky celé Jihočínské moře, jenže na to si dělají nároky i další země, kromě Filipín i Tchaj-wan, Vietnam nebo Brunej.

Filipínská vláda už neví, jak vyřešit spor s Čínou o území v Jihočínském moři. Prý už vyčerpala všechny politické a diplomatické možnosti pro mírové urovnání. Filipínský ministr zahraničí Albert del Rosario proto oznámil, že jeho úřad si předvolal čínskou velvyslankyni na Filipínách, které sdělil, že Manila chce, aby o celé záležitosti rozhodl mezinárodní arbitrážní soud. Čína s tímto krokem nesouhlasí.

Manila se obrátí na soud na základě Dohody OSN o námořním právu, kterou obě strany podepsaly. Filipíny přitom žádají soud, aby rozhodl o neplatnosti linie, podle které Čína považuje sporná území za svá. 

Filipínský ministr zahraničí Albert del Rosario:

„Věříme, že tento krok je přiměřenou reakcí, která uvede diplomatické vztahy do správného kontextu.“

Napětí mezi Čínou a Filipínami eskalovalo loni v dubnu, když filipínské námořní hlídky zadržely osm čínských rybářských lodí. Filipíny vinily Číňany z nezákonného rybaření v oblasti mělčiny Scarborough. Právě ta je sporným územím, o které se obě země přou. 

Mělčina Scarborough je řetězec útesů a skalnatých ostrůvků v Jihočínském moři. V Číně se této oblasti říká Chuang-jen a na Filipínách Scarborough Shoal (Mělčina Scarborough). Jihočínské moře ukrývá bohaté zásoby ropy a plynu, je také strategickou námořní cestou mezi východní Asií, Blízkým východem a Evropou. Je to také ideální oblast pro rybaření. Kromě Filipín vede Čína teritoriální spory o oblasti v Jihočínském moři rovněž s Vietnamem, Brunejí, Malajsií a Tchaj-wanem.

Sporná území v Jihočínském moři
Zdroj: ČT24
Vydáno pod