Dopis s ricinem dostal i Obama

Washington - První testy podle americké federální kriminální služby FBI ukázaly, že dopis adresovaný prezidentovi Baracku Obamovi obsahoval jedovatý ricin. Dopis s ricinem dostal v úterý i senátor za Mississippi Roger Wicker. Kvůli obavám z podezřelých dopisů a balíků policie vyklidila části dvou budov amerického Senátu ve Washingtonu.

Dopis pro Baracka Obamu byl zachycen v oddělení, které běžně zpracovává dopisy a balíky vyžadující sekundární screening nebo vědecké testování před doručením. Toto oddělení není součástí komplexu Bílého domu. „Tajná služba úzce spolupracuje s policejním oddělením Kapitolu a FBI,“ uvedl mluvčí Edwin Donovan.

Předběžné testy ukázaly, že dopis adresovaný Obamovi obsahoval jedovatý ricin. Závěr ale bude možné udělat až po ukončení analýz, které u podobných látek zpravidla trvají 24 až 48 hodin, řekl mluvčí amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Připustil, že by mohly nyní přijít další podobné zásilky. Nevidí přitom souvislost s pondělním krvavým útokem při maratonu v Bostonu.

Oba dopisy spolu podle FBI souvisejí. Byly odeslány 8. dubna z pošty nedaleko města Memphis ve státě Tennessee. Obsahují stejný text: „Vidět zlo a neodhalit ho znamená stát se tichým partnerem jeho pokračování.“ Text je v obou případech podepsán: "Jsem KC a souhlasím s tímto vzkazem". Úslovím „souhlasím s tímto vzkazem“ často uzavírají američtí politici své předvolební spoty. Označení KC média neupřesnila.

Část Senátu byla kvůli podezřelým balíčkům uzavřena

V Senátu policie na krátkou dobu vyklidila části Russelovy a Hartovy budovy. Podle mluvčího policejního oddělení v Kongresu byl v Hartově budově zkoumán podezřelý balík a v Russelově podezřelé obálky. Obě budovy policie opět plně zpřístupnila, když kontrola nic nebezpečného neprokázala. „Výsledky všechny testů byly negativní,“ sdělil mluvčí.

Již v úterý úředníci zadrželi dopis pro senátora za stát Mississippi Rogera Wickera, u nějž předběžné testy prokázaly přítomnost smrtelně jedovatého ricinu.

Kolem prvních zpráv o podezřelých zásilkách určených senátorům a prezidentovi panovaly nejasnosti. Agentury nejprve oznámily zadržení druhého podezřelého dopisu v Senátu, ale později se ukázalo, že šlo o dopis určený Obamovi. Následně michiganský senátor Carl Levin sdělil médiím, že podezřelý dopis byl zajištěn v jeho regionální kanceláři. Tato zásilka se nyní prověřuje.

List pro Wickera se podařilo zachytit ještě v oddělení, které pro zákonodárce poštu zpracovává. Nález oznámil šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid. O výsledku analýzy informoval poté, co skupině zákonodárců závěry testů sdělil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Ricin je mimořádně nebezpečný jed, jenž se dá získat ze semen skočce obecného, který je běžnou lékárnickou a průmyslovou rostlinou. Po požití či vdechnutí i malého množství tohoto alkaloidu nastává zhruba za tři až pět dnů smrt. Protilátku vyvinuli v roce 2009 v Británii, ale zatím nebyla odzkoušena na lidech. Možná je zatím jen podpůrná léčba, pravděpodobná jsou ale dlouhodobá poškození orgánů.