Mubaraka po dvou letech za mřížemi čeká domácí vězení

Káhira - Egyptský soud dnes nařídil propustit bývalého prezidenta Husního Mubaraka z vazby. Podle soudních zdrojů pominuly důvody pro Mubarakovo zadržování. Exprezident by mohl být na svobodě už ve čtvrtek. Prokurátor oznámil, že se proti rozhodnutí soudu neodvolá. Po propuštění by měl být Mubarak v domácím vězení.

„V souvislosti s vyhlášením výjimečného stavu vydal zástupce vojenského velitele rozkaz, aby byl Muhammad Husní Mubarak uvržen do domácího vězení,“ uvádí se v dnešním vládním komuniké.

Exprezident je ve vězení od dubna 2011. Souzen byl za spoluvinu na smrti stovek demonstrantů za revoluce, která ho začátkem roku 2011 svrhla. Loni za to byl odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu a ten běží od letošního května. Mubarak však ve vazbě není kvůli této kauze, protože v ní už překročil maximální hranici vazebního zadržování, která je v Egyptě dvouletá.

Už v dubnu se ho právníci snažili z vězení dostat. Byla proti němu ale vznesena další obvinění v korupčních kauzách. O té poslední soudci rozhodovali dnes a sešli se k tomu přímo ve věznici Tora, v níž je Mubarak vězněn.

Podle stanice Al-Džazíra verdikt neznamená zproštění obvinění v posledním případě korupce. Podle něj Mubarak přijal dary od státního deníku Al-Ahrám v hodnotě 11 milionů dolarů (212 milionů korun). Přesto však byla podle této televizní stanice odstraněna poslední právní překážka k Mubarakově dalšímu zadržování. Podle právních zástupců rodina už hodnotu darů vrátila.

Kandidatuře v dalších volbách Mubarakovi nic nebrání, tvrdí právník

Vyjde-li tento týden Mubarak na svobodu, bude to skoro sedm týdnů od chvíle, kdy armáda přinutila odstoupit jeho nástupce Muhammada Mursího. Následovaly pak nepokoje, které mají na kontě téměř tisíc lidských životů. Za revolučních událostí v roce 2011 zahynulo asi 800 lidí.

Mubarakovi právníci od počátku o jeho propuštění nepochybovali. Jeden z analytiků řekl v televizi, že teoreticky nic nebrání jeho kandidatuře v příštích prezidentských volbách, protože zatím nebyl z ničeho usvědčen. Mubarakovi, který vládl Egyptu 30 let, je nyní 85 let.

Novinář Yaser Daniel Reizk hostem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod