Konec záhady. Tutanchamona zabil kočár, mumie pak ohořela

Londýn – Britští vědci přišli s novou senzací. Domnívají se, že rozluštili záhadu ohledně smrti slavného faraona Tutanchamona. Dřív se předpokládalo, že faraon skonal kvůli infekci po otevřené zlomenině stehenní kosti. Z nových expertiz ovšem vyplývá, že mladý vládce asi zemřel po srážce s kočárem. Vědci zároveň přišli s překvapivým zjištěním, že mumie po uložení do hrobu ohořela. Tutanchamon vládl v Egyptě před více než třemi tisíci lety. O výsledcích bádání odvysílá britská stanice Chanel 4 v neděli televizní dokument.

Antropolog Robert Connolly z univerzity v Liverpoolu provedl laboratorní testy na části Tutanchamonovy mumie, která je jinak uchovávána v muzeu v Káhiře. Spolu s kolegy dospěl k závěru, že faraonovo tělo po jeho uložení do hrobky ohořelo. Mohla za to nejspíš chemická reakce balzamovacích prostředků s kyslíkem a lněnou tkaninou, do níž byla mrtvola zabalena.

Vědci také provedli „virtuální pitvu“ faraonova těla a pomocí známých údajů zjišťovali, jak mohl král přijít ke svým zraněním. Z počítačových modelů a simulací jim vyšlo, že vládce zřejmě ve vysoké rychlosti porazil kočár. To podle nich vysvětluje i fakt, že Tutanchamon byl pochován netradičně bez srdce - jeho vnitřní orgány prý totiž náraz zcela zničil.

„I když jsou posmrtná maska a další poklady velmi dobře známy, je ohromující, jaké množství důkazů bylo přehlíženo. Existuje spousta otázek, které jsme si dřív nepoložili, natož abychom na ně měli odpověď,“ podotkl archeolog Chris Naunton.

Tutanchamonova mumie
Zdroj: ČTK/AP/Ben Curtis

V hrobce bylo nalezeno přes tři tisíce cenností

Nález Tutanchamonovy hrobky byl jednou z největších senzací v dějinách archeologie. Tým pod vedením Brita Howarda Cartera ji objevil v roce 1922. Dějinně nevýznamný vládce se tak díky němu stal jednou z nejznámějších postav staroegyptské historie.

Výjimečnost objevu spočívala v tom, že vykradači hrobek nestihli v minulosti tuto hrobku zcela vyloupit a do pohřební komory se sarkofágem Tutanchamona a dalších dvou místností dokonce vůbec nevstoupili. V pohřební komoře Carter našel i nejkrásnější exponát - Tutanchamonovu posmrtnou zlatou masku.

Faraon ležel ve třech rakvích, z nichž jedna byla zhotovena z 1 140 kilogramů zlata a další dvě ze dřeva potaženého zlatou fólií. Samotná mumie faraona byla kromě posmrtné masky zdobena dalšími asi 150 zlatými amulety a šperky.

Další místnost obsahovala nádhernou skříň s kanopami s faraonovými vnitřnostmi, přes 30 modelů lodí určených k přepravě na onen svět, několik desítek dřevěných skříněk s výbavou na běžný život na onom světě, sochy a stovky dalších předmětů. Archeologové vyzvedávali na 3 500 cenností z hrobky osm let. Samotný Carter jednou řekl, že Tutanchamonovým „jediným významným činem bylo to, že zemřel a byl pochován“.

Tutanchamon byl synem krále Achnatona, známého také jako Amenhotep IV. Panovník 18. dynastie se na trůn dostal asi v devíti letech a zemřel nejspíš v 18 či 19 letech v roce 1323 před naším letopočtem.

Tajemství skonu faraona Tutanchamona (zdroj: ČT24)
Vydáno pod