Putin se loučil s Kalašnikovem: Chvilku postál, přinesl rudé růže

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se přišel rozloučit k rakvi Michaila Kalašnikova, autora legendární útočné pušky AK-47. Pohřeb věhlasného konstruktéra na novém vojenském hřbitově v Mytiščích u Moskvy se odehrává se státními poctami. „Hlava státu položila u rakve tmavě rudé růže, chvilku postála, vzdala čest Kalašnikovovi a pak pohovořila s jeho nejbližšími příbuznými, dvěma dcerami a synem,“ uvedla agentura ITAR-TASS.

Putina doprovázel kancléř Sergej Ivanov a ministr obrany Sergej Šojgu. Rakev s tělem zesnulého je vystavena v jednom z pohřebních sálů hřbitovního komplexu. Rozloučit se přišly desítky druhů z armády, přátel a známých. Zbrojíře na poslední cestě vyprovázejí salvy čestné stráže, vyzbrojené pro tuto příležitost právě puškami AK-47.

Ve společnosti neznámého vojína

Michail Kalašnikov je podle úřadů jako první pochován na novém vojenském hřbitově, který byl vybudován na ploše 53 hektarů jako místo posledního odpočinku významných Rusů. Až dosud zde podle agentury AFP spočívaly pouze ostatky jednoho z neznámých vojínů, padlých během druhé světové války.

Kalašnikov, jemuž jeho zbraň zajistila proslulost po celém světě, zemřel 23. prosince ve věku 94 let v Iževsku, kde se také nachází zbrojovka vyrábějící Kalašnikovovy zbraně. Těch se podle odhadů vyrobilo na 100 milionů kusů. V Iževsku se přišlo rozloučit s konstruktérem během smutečního obřadu na 60 tisíc lidí, než byla rakev vypravena do Moskvy.

Sám Kalašnikov nezískal z rekordních prodejů své zbraně žádné peníze, ale obdržel množství poct, nejvyšší vyznamenání a generálskou hodnost.