Papež poprvé přijal oběti pedofilních kněží a odsloužil za ně mši

Vatikán - Papež František jako vůbec první hlava katolické církve přijal ve Vatikánu skupinu obětí pedofilních kněží, jejichž aféry po celém světě otřásly pověstí této instituce. Před soukromou audiencí také odsloužil mši za lidi, kterým sexuální zneužívání ze strany duchovenstva ovlivnilo život. Zločiny kněží podle něj dosáhly rozměrů rouhavého kultu.

Papež přijal oběti pedofilie (zdroj: ČT24)

Do Františkovy vatikánské rezidence v domě svaté Marty dorazilo po dvou hostech z Británie, Irska a Německa. Papež v jejich přítomnosti sloužil mši v kapli rezidence a pak s nimi pohovořil. Šlo o vůbec první setkání s oběťmi sexuálního zneužívání na vatikánské půdě. Františkův předchůdce Benedikt XVI., během jehož pontifikátu se začaly skandály vyšetřovat, se s několika zneužitými lidmi sešel během svých cest po světě. Papež František plánuje takové setkání příští rok během své cesty do USA.

Papež František

„Před Bohem a jeho lidem vyjadřuji svůj žal nad hříchy a těžkými zločiny sexuálního zneužívání, kterých se na vás dopustili duchovní.“

Některé organizace zastupující oběti viní Františka, že s omluvou přišel příliš pozdě a využil ji pro osobní propagaci. „Když vidíte někoho, kdo odchází z audience u papeže, musí být jasné, že nejde o PR akci. Jde o velmi hluboké duchovní setkání a dialog s pastorem, otcem, tedy osobou, která se vám snaží porozumět. To, co dnes papež udělal, jen svědčí o jeho hluboké lásce a schopnosti naslouchat,“ uvedl k audienci mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

František už po svém loňském březnovém zvolení vyhlásil nulovou toleranci k sexuálním zločinům v řadách kléru a nedávno takové počínání označil za podobnou svatokrádež jako pořádání černých mší satanisty. Letos v dubnu se za případy sexuálního zneužívání dětí kněžími omluvil a ujistil, že pachatelé budou potrestáni. Zároveň ujistil, že celibát, který mnozí považují za příčinu pedofilních skandálů, není pro církev dogmatem, v blízké době se však jeho zrušení patrně řešit nebude.

Třeba Alberto, Gunnar a Humberto ale na osobní omluvu od církve stále čekají. Trojice Mexičanů tvrdí, že je jako studenty v 80. letech zneužíval kněz Eduardo Cordova. Ten je vůbec prvním katolickým duchovním v Mexiku, který čelí obvinění ze sexuálních deliktů. V současnosti ho hledá policie. „30 let poté, co se to stalo, tento muž stále zneužívá děti. Vláda nic nedělá, církev nic nedělá,“ konstatoval Humberto. Oběti žádají, aby papežova slova následovaly konkrétní činy.

Vatikán za posledních deset let kvůli sexuálnímu obtěžování dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2 572 udělil menší tresty. Obviněny či odsouzeny byly stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či v Kanadě.

Vydáno pod