Erebus, nebo Terror? Po 170 letech našli v Kanadě expediční loď

Ottawa – Kanada našla jednu ze dvou britských lodí, které zmizely před téměř 170 lety při průzkumu Arktidy. Britské královské lodě Erebus a Terror se vydaly v polovině 19. století do nehostinných severních vod, aby našly cestu mezi Atlantickým a Tichým oceánem. Uvízly ale v ledu, 128 členů posádky zemřelo a obě lodě zmizely. Kanada zahájila pátrání před šesti lety ve snaze předejít tomu, aby lodě hledali lovci pokladů. Tající ledovce totiž začaly usnadňovat přístup do dříve zamrzlých oblastí.

„Tohle je historický okamžik. Víc než století je to velký kanadský příběh a záhada, který se stal tématem pro vědce, historiky, spisovatele nebo zpěváky,“ prohlásil kanadský premiér Stephen Harper. Zatím se ještě neví, která z obou lodí byla nalezena, ani jestli bude možné vrak z mořského dna vyzvednout. Loď vystupuje pět metrů z mořského dna na přídi a čtyři metry na zádi. Jde o velmi pevný vrak, celkem dobře zachovalý.

Průzkumem Arktidy se v 19. století zabýval anglický námořní kapitán John Franklin. V roce 1846 ale s 24 důstojníky a 110 dalšími námořníky v oblasti zmizel. Na jejich nalezení bylo v následujících letech vysláno několik výprav, při nichž zahynulo nakonec víc lidí než členů posádek lodí Erebus a Terror. Podařilo se však díky nim objevit severní cestu mezi Atlantikem a Pacifikem. V 80. letech minulého století byla při dalších expedicích nalezena pouze těla tří členů Franklinových posádek.

Tajemství lodí vzbuzovalo po celé generace zvědavost – částečně kvůli hroznému osudu posádky. Příběhy hovoří o kanibalismu mezi zoufalými námořníky, kteří bloudili ledovou pustinou.

Kanada našla ztracenou loď z arktické expedice (zdroj: ČT24)
Vydáno pod