Ruský parlament světu: Prověřte zločiny v Donbasu

Moskva - Ruská Státní duma vyzvala všechny parlamenty světa a mezinárodní organizace, aby prošetřily údajné zločiny proti civilistům na východní Ukrajině. Poslanci mimo jiné zmiňují masový hrob s desítkami těl nalezený v září u Doněcku. O existenci tohoto hrobu ale panují pochyby, neboť nález později proruští separatisté popřeli a informace o něm nemá ani OSN.

Ruská média zprávu o nálezu masových hrobů hojně šířila na konci září, podle ní separatisté našli u obce Nyžna Krynka (asi 60 kilometrů od Doněcku) hroby s těly civilistů a povstalců. Zástupci kremelské strany Jednotné Rusko hlásali, že mezi mrtvými byly mladé ženy, a ruské úřady pro lidská práva tvrdily, že místo, kde se ostatky našly, bylo pod kontrolou prokyjevské Národní gardy. Kyjev veškerá ruská tvrzení označil za provokaci.

Nyní se ruští zákonodárci ve svém dokumentu obrátili přímo na OSN, Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) či Radu Evropy, aby provedly „nestranné, nezávislé a zevrubné mezinárodní vyšetřování zločinů, které vedly k mnoha obětem mezi civilisty“. Duma také žádá mezinárodní společenství, aby „ochránilo nevinné oběti kyjevské politiky“.

Informační válka o nalezené hroby:

Kvůli informacím o masových hrobech se na přelomu září a října střetli vrcholní představitelé Kyjeva a Moskvy. V počtech mrtvých se výrazně rozcházeli:

Zpráva OBSE: "Vojenská policie Doněcké lidové republiky sdělila sledovací misi OBSE, že byly nalezeny tři neoznačené hroby údajně obsahující několik těl." (24. září)

Mluvčí ruské vyšetřovací komise Vladimir Markin: „Zprávy o zabíjení lidí, jejichž těla byla nalezena v masovém pohřebišti nedaleko Doněcku, musí potvrdit (…) vyšetřovací komise.“ (24. září)

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko: Zpráva je „dobře naplánovanou, ale poněkud špatně promyšlenou provokací“ ze strany Moskvy. (24. září)

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov: "Je to děsivá tragédie, očividně válečný zločin. Těl objevených u Doněcku jsou už čtyři stovky." (1. října)

Vicepremiér doněcké separatistické vlády Andrej Purgin: "Špatně nás pochopili. Řekli jsme, že 400 je celkový počet neidentifikovaných těl, které zůstaly v doněckých márnicích. Pouze devět těl bylo nalezeno na místech označovaných jako masové hroby." (1. října)

Moskva již stíhá ukrajinskou generalitu

Nejedná se přitom zdaleka o první krok Kremlu proti údajným zločinům Kyjeva. Před týdnem zahájilo Rusko trestní stíhání ukrajinské generality i ministra obrany. Podle Moskvy vydávali rozkazy s cílem „zcela zlikvidovat ruskojazyčné obyvatelstvo na území samozvané Luhanské a Doněcké lidové republiky“. Vědomě tím prý porušili normy mezinárodního práva týkající se genocidy (detaily zde).

Na východě Ukrajiny vyhlásili proruští separatisté nezávislost na Kyjevu, který do oblasti vyslal armádu. V Donbasu nyní oficiálně platí příměří, které je však často porušováno. Konflikt si podle OSN vyžádal více než 3 600 mrtvých a téměř 8 500 zraněných. Po vyhlášení klidu zbraní 5. září zahynulo na Donbasu podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přes 330 lidí. Počet uprchlíků se pohybuje kolem 800 000.