Apple a Facebook přispějí pracovnicím na zmrazení jejich vajíček

New York - Americké společnosti Apple a Facebook se rozhodly ve Spojených státech nabízet příspěvek až 20 000 dolarů svým zaměstnankyním, které se rozhodnou nechat si zmrazit vajíčka, a zvýšit tak šanci na otěhotnění i v pozdějším věku. Firmám by to mohlo pomoci přilákat a udržet si talentované pracovnice, které se často musí rozhodovat mezi mateřstvím a profesním růstem, napsala agentura AP. Facebook začal příspěvek nabízet letos ve formě zaměstnanecké výhody. Apple by jej měl následovat v lednu 2015.

Uchovávání zmražených vajíček v takzvané kryobance může ženám pomoci odložit rozhodnutí o mateřství na později, podotýká stanice NBC News, která o nových zaměstnaneckých výhodách obou předních amerických technologických firem informovala jako první.

Mezi velkými technologickými firmami v Silicon Valley panuje tvrdý boj o zkušené odborníky. Mnoho největších firem se zároveň snaží rozšířit řady dosud převážně mužských pracovníků a nalákat do nich více žen. Někteří komentátoři ale upozorňují, že společnosti by se měly raději zaměřit na zajištění pružné pracovní doby a na další způsoby podpory pro mladé rodiny, napsal server BBC.

Nový zaměstnanecký benefit? Příspěvek na zmrazení vajíček (zdroj: ČT24)

„Lepší by bylo, kdyby firmy ženy podporovaly v tom, aby mohly pracovat na půl úvazku a u toho měly děti, nebo je podporovat tím, že zařídí dobré jesle,“ míní doktorka Marie Wrenová z Lister Clinic, specializující se na léčbu neplodnosti a metody asistované reprodukce.

Po pětatřicítce se kvalita vajíček začíná prudce zhoršovat. Ve Spojených státech je čtyřicetiletých prvorodiček dvakrát více než před dvaceti lety. Kryobanky jsou tak nově cílem nejen pro ženy, jež si chtějí nechat zmrazit vajíčka z lékařských důvodů, ale stávají se volbou i pro ty, pro něž je práce prioritou číslo jedna.