Babiš odmítl „model Kaczyński“. Pokud vyhraje volby, chce být premiér

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Superdebatě České televize odmítl možnost, že by se v případě volebního vítězství vzdal sestavování vlády a po vzoru předsedy polského Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského přepustil premiérské křeslo některému ze spolustraníků. O možnosti „polského scénáře“ se přitom v uplynulých týdnech spekulovalo kvůli Babišovu trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Podle policie se měl Andrej Babiš dopustit dotačního podvodu a poškodit zájmy Evropské unie kvůli padesátimilionové evropské dotaci na luxusní středočeskou farmu. Nárok na unijní podporu totiž měly malé a střední podniky – vyšetřovatelé ale mají za to, že Čapí hnízdo, dříve spadající pod Agrofert, jen formálně změnilo vlastnickou strukturu, aby coby malý podnik na bruselskou podporu dosáhlo.

Babiš od počátku policejní obvinění odmítá a mluví o účelové kampani, která ho má poškodit ve volbách. Kvůli tomu, že ho sněmovna vydala trestnímu stíhání a že by se tatáž situace mohla opakovat i po nadcházejících volbách, se ale začalo ve veřejném prostoru spekulovat o možnosti „polského modelu“.

Babiš: Prezidentské pověření bych přijal

Ve Varšavě se totiž kontroverzní šéf Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński pokusil o formální ústup do ústraní a předsednické křeslo ve vládě přenechal Beatě Szydlové. V českém případě se rovněž spekulovalo o možnosti premiérky – stávající ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Kvůli odmítavým postojům řady stran ke skládání vlády s Babišem v čele by takový krok mohl ANO zvýšit koaliční potenciál.

Na přímý dotaz Václava Moravce, zda by případné prezidentské pověření sestavováním vlády přijal, ovšem Andrej Babiš v Superdebatě odpověděl souhlasně. „Samozřejmě, jsem lídr hnutí,“ odmítl polský model. „Nabízím občanům stát se premiérem. Ukážu jim, že vládu konečně bude někdo řídit s péčí řádného hospodáře a bez korupce. Moje trestní stíhání je účelové a vymyšlené. Politickou situaci u nás ovlivňují policisté. Vzpomeňte si na Kubiceho zprávu, na Nečase. Teď je to potřetí.“

Superdebata volebních lídrů (zdroj: ČT24)

Lidovci nechtějí spolupracovat s trestně stíhaným

Svým postojem Babiš současně potvrdil, že pokud ANO uspěje, povolební vyjednávání nebudou jednoduchá. TOP 09 Miroslava Kalouska představuje snad nejhlasitějšího kritika Andreje Babiše celé volební období, šéf Zelených Matěj Stropnický o hnutí ANO v Superdebatě mluvil jako o „hnutí Agrofert“ a označil ho za „dotačního parazita“.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek možnou spolupráci odmítá právě kvůli tomu, že má o šéfa uskupení zájem policie: „S trestně stíhanými lidmi nelze být ve vládě. Je to otázka principiální, nikoliv personální.“ Stejný postoj zaujímají i Piráti. „Vyloučili jsme spolupráci s lidmi, kteří mají korupční minulost, a to nemusí být zrovna odsouzeni, můžou být stíháni. Vládu s panem Babišem, panem Faltýnkem a ani Agrofertem bychom si představit nedokázali,“ řekl Ivan Bartoš.

Lídři politických stran a hnutí v Superdebatě České televize
Zdroj: ČT

Spolupráce s ANO? Tvrdé „NE“ od komunistů nezaznělo

Méně razantní byl předseda komunistů Vojtěch Filip. „KSČM se k tomu nechystá,“ uvedl na adresu případné spolupráce. „Není možné říct, že politická strana, která se po volbách dostane do Poslanecké sněmovny, může odmítnout odpovědnost. Komunistická strana Čech a Moravy bude sledovat koalici tam, kde má programovou shodu. Programová shoda s pravicovým hnutím ANO je malá. Neznám miliardáře, kteří by zachraňovali zaměstnance a dělníky.“

Přímé odmítnutí zaznělo od předsedy ODS Petra Fialy: „ODS jasně vyloučila spolupráci s extremisty a komunisty a s Andrejem Babišem, tedy hnutím ANO.“ A volební lídr Starostů Jan Farský označil ANO, SPD a komunisty za antisystémové strany, jejichž případná sněmovní většina by představovala nebezpečí pro Českou republiku. 

Proti poměřování ANO se Svobodou a přímou demokracií se ale ohradil sám Babiš. „Neházejte nás do jednoho pytle s SPD. SPD je extremistická strana, my jsme antisystémové hnutí proti klientelistickému systému,“ prohlásil a povolební spolupráci s formací Tomia Okamury odmítl. „Program pana Okamury je nesplnitelný. Jeho minimální důchod je dopad do rozpočtu 308 miliard. Rychle bychom zbankrotovali,“ dodal s tím, že mu vadí i Okamurova izolacionalistická rétorika.

Do Superdebaty byli představitelé politických stran a hnutí pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.