Michnik: Kaczynski je nebezpečím pro Polsko, Putin pro svět

Adam Michnik: Doufám, že Češi budou ve volbách hlasovat moudřeji než Poláci (zdroj: ČT24)

Polsko už není demokratická země, řekl o své vlasti historik, esejista a novinář Adam Michnik. Slova Miloše Zemana o tom, že Ukrajina by se měla smířit s anexí Krymu a jednat o kompenzacích, jsou podle Michnika dárkem pro ruského prezidenta Vladimira Putina. Michnik to řekl v pořadu Interview ČT24.

Prezident Miloš Zeman v Radě Evropy prohlásil, že anexe Krymu je hotová věc. Je to podle vás tak?
O budoucnosti Krymu by měli rozhodovat obyvatelé Krymu, ne Miloš Zeman. Představme si, že by německá armáda vstoupila na území České republiky a obsadila Karlovy Vary, Mariánské Lázně. A pak by ukrajinský politik prohlásil, že je to hotová věc a že se Češi mohou začít bavit o penězích. To by přece bylo šokující pro každého Čecha.

Právě tak je šokující pro každého Ukrajince, aby se obchodovalo s Krymem. Vždyť tam žijí lidé! Žijí tam Tataři, které Rusko vysidlovalo z jejich rodné země a teď je také pronásleduje. Je velmi zvláštní, že o akceptaci cizího diktátu mluví člověk ze země, která v roce 1968 zažila sovětskou invazi. Tu si Miloš Zeman pamatuje a jistě tehdy nebyl nadšen.

Zeman také řekl, že by se mohlo jednat o odškodnění za anexi Krymu, například ve formě ropy nebo plynu. Nebylo by to smíření s tím, že Krym už bude navždy patřit Rusku?
Nerad bych byl cynický. Měl jsem několikrát příležitost se se Zemanem setkat a vždy na mě působil dojmem inteligentního a moudrého člověka. Pokud něco takového říká, tak ví, proč to říká. Podle mě je to zcela vědomý dárek pro Vladimira Putina.

Když mluví Zeman o tom, že ti, co požadují, aby se agresivní ruská armáda stáhla z Krymu nebo Donbasu, způsobují válku, tak to připomíná naprosto přesně to, co se dříve říkalo o Československu. Že provokuje válku s Hitlerem, protože mu nechce dát Sudety. O Polácích se také říkalo, že provokují válku, když Německu nechtějí dát kousek země a nechtějí na své území vpustit sovětskou armádu. Že viníkem války je Polsko, ne Hitler a Stalin. Vždyť to je nesmysl.

Bojí se dnes Poláci Vladimira Putina?
Sama dobře víte, paní redaktorko, že Poláci nejsou jednolitá masa. Někteří se bojí, jiní ne. Pro mě je strach velmi špatný rádce. Snažím se nechat se vést ne tím, čeho se bojím, nýbrž tím, co je racionální.

Zdá se mi, že politika naší vlády v posledních dvou letech Polsko oslabuje. Izoluje ho v rámci Evropy, dochází k destrukci armády, právního státu, dělby moci. V Polsku se obávám spíše vlády Jaroslava Kaczynského než Putina. Putin je nebezpečím pro svět, Kaczynski pro Polsko.

Putin přerušil ruskou transformaci k demokracii, ale není to jednou provždy. Je to řekněme pracovní úraz. Stejnou nehodu teď utrpělo Maďarsko s Viktorem Orbánem, Turecko s Recepem Erdoganem nebo Polsko s Kaczynským. Polsko už není demokratický stát.

Ale vždyť si Poláci politiky ze strany Právo a spravedlnost (PiS) zvolili ve svobodných, demokratických volbách.
Ano, zvolili si PiS demokraticky. Ale vybrali si tuto vládu, aby vládla, ne aby porušovala ústavu a proměňovala Polsko na autoritářský stát, kde Kaczynského strana plní stejnou vůdčí úlohu ve společnosti jako kdysi komunistická strana. Vláda se snaží ovládat všechny oblasti: prokuraturu, tajné služby, veřejnoprávní média, divadla, muzea. Proti faktické likvidaci ústavního soudu se dnes protestuje. To je typická bolševická mentalita, být všude a vládnout všemu, co se hýbe.

Byl jsem v šoku, když Václav Klaus vystoupil na sjezdu AfD. Havel se na to seshora dívá a musí si říkat: Panebože, s tím Klausem jsem měl pravdu a byl jsem na něj příliš mírný.
Adam Michnik
polský historik, esejista a novinář

Jsou s těmito kroky nespokojení i voliči PiS?
Byli obelháni. Neřeklo se jim dopředu, že Polsko nebude demokracie. Ano, po celém světě jsou lidé, kterým se autoritářství líbí. Ale v Polsku se proti porušování ústavy vzedmulo veliké hnutí odporu. Polská společnost požaduje, aby Kaczynského vláda ústavu respektovala.

Je ve světě ohrožena demokracie, jak se o tom v těchto dnech mluví na Foru 2000, kterého se účastníte?
Ne všude ve stejné míře. Je nepochybné, že demokracie má z mnoha důvodů problémy. Ale i ta nejhorší demokracie je lepší než ta nejlepší diktatura. To nás naučila léta komunistické a nacistické diktatury.

Forum 2000 byla iniciativa Václava Havla. Aby se podpořily hodnoty, které hájil a které mi vždy byly blízké. Při pohledu na současné Polsko by byl Havel zděšen. Nelíbila by se mu ani spousta věcí v Česku, ale až do voleb tu máte normální civilizovaný stát. Doufám, že Češi budou ve volbách hlasovat moudřeji než Poláci.

Říká se, že populismus ohrožuje demokracii. Co je špatného na tom, když chtějí politici vyslyšet volání lidu?
Politici tu nejsou od toho, aby naslouchali hlasu lidu. Lékař tu není proto, aby měřil tep nebo tlak, ne, on má najít lék. Populismus představuje poskytování nepravdivých, demagogických odpovědí na pravdivé otázky. Proto je dobré naslouchat populistům – ne proto, abychom po nich opakovali lživé, nerealistické sliby. Ale abychom věděli, jaké jsou nálady ve společnosti, abychom na ně byli schopní reagovat a abychom vyvraceli lži a vysvětlovali, co je možné a co ne.

Polský historik, esejista a novinář. Účastnil se odboje proti komunistickému režimu a stal se jednou z osobností polského hnutí Solidarita. Od roku 1988 byl poradcem pozdějšího polského prezidenta Lecha Walesy. Spoluzakládal deník Gazeta Wyborcza, v jehož čele stále stojí. Je držitelem nejvyššího polského Řádu bílé orlice.

Adam Michnik
Zdroj: ČT24

Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu.