Na Ukrajině padl český dobrovolník, podle ministerstva zahraničí je to druhý případ za rok

O víkendu na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně. Potvrdil to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle informací resortu jde o druhý takový případ za poslední rok.

„Konflikty bohužel ztráty přinášejí, ale každá individuální ztráta je velice těžká. Rád bych vyjádřil soustrast rodině toho člověka, je mi to velice líto,“ komentoval úmrtí muže prezident Petr Pavel. „Myslím, že dokud konflikt neskončí, tak podobné zprávy budeme dostávat. I proto bychom se měli snažit, aby skončil co nejdřív.“ 

První Čech přišel při bojích s ruskou armádou o život podle dostupných informací na Donbase v červnu. Podle informací ze sociálních sítí šlo o muže z Třebíče. Zemřel po zásahu minometným granátem a na Ukrajině působil několik měsíců.

Na Donbase byl nedávno také vážně zraněn český dobrovolník, který v rámci projektu Phoenix pomáhá na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě. Zasáhl ho šrapnel, uvedli zástupci Phoenixu na sociálních sítích. Jeho stav je podle nich stabilizovaný, zranění jsou ale vážná. Řeší proto jeho převoz do Česka.

Ministerstvo zahraničí ale v neděli sdělilo, že aktuální zdravotní stav zraněného jeho převoz do vlasti neumožňuje.