Boje v Severodoněcku pokračují. Ruský postup podporuje dělostřelectvo

Ruská armáda pokračuje v intenzivních bojích na Donbasu. Podle ranní zprávy generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na Severodoněck v Luhanské oblasti. Britská vojenská rozvědka tvrdí, že invazní jednotky už mají většinu města pod kontrolou. Americký Institut pro studium války (ISW) informoval, že se ruští vojáci snaží také o postup k Lysyčansku z jihu a západu, vyhnout se chtějí bojům na řece Severní Doněc. Spojené státy provádí v reakci na ruskou invazi kybernetické operace na podporu Ukrajiny, řekl v rozhovoru s televizí Sky News šéf velitelství americké armády pro kybernetické otázky.

 Rusové postupně dobývají Severodoněck, ve kterém před válkou žilo sto tisíc obyvatel. Britské ministerstvo obrany ve čtvrtek s odvoláním na vojenskou rozvědku dokonce uvedlo, že okupační vojska zřejmě kontrolují již většinu města. Podle středečních informací tamní správy jde o sedmdesát procent rozlohy.

Luhanský guvernér Serhij Hajdaj řekl, že se v podzemí severodoněcké průmyslové továrny Azot ukrývá osm stovek lidí. Uchýlili se do bunkrů ze sovětské éry. Ruská palba ve čtvrtek také údajně zasáhla administrativní budovu továrny a sklad s metanolem.

Při úterním útoku útočníci zasáhli nádrž s kyselinou dusičnou, ale podle Hajdaje to lidi skrývající se v podzemí neohrozilo. Továrna je podle něj v soukromých rukou a majitel oznámil, že na místě je jen malé množství chemikálií.

Rusové podle Britů zaznamenávají „trvalé lokální zisky“ kvůli dělostřelecké palbě. Hlavní silnice vedoucí do Severodoněcku je ale stále v rukou obránců. V Rajhorodoku, severně od Doněcku, Rusové zaznamenali podle ukrajinského generálního štábu ztráty a stáhli se. 

Rusové obnovili ofenzivu také na pozice obránců u Charkova. Při nočních útocích tam zahynul podle ukrajinských zdrojů jeden civilista a další byl zraněn.

Lysyčansk chrání řeka

Pokud se invazním jednotkám podaří dobýt Severodoněck a Lysyčansk, které od sebe dělí řeka Severní Doněc, získají kontrolu nad celou Luhanskou oblastí, konstatuje agentura Reuters.

Britské tajné služby ve čtvrtek upozornily, že právě řeka je přirozenou překážkou pro další postup ruských sil. Místa pro její možné překročení se nacházejí mezi Severodoněckem a Lysyčanskem a poblíž nedávno dobytého Lymanu. Říční linie je podle rozvědky pravděpodobně stále pod kontrolou ukrajinských sil, které zničily mosty.

Získáním Severodoněcku by invazní síly ovládly jednu ze dvou oblastí Donbasu, který si Moskva nárokuje. Získáním celého Luhanska by se naplnil jeden z hlavních cílů ruského prezidenta Vladimira Putina a utvrdil by se obrat v dynamice bojů, uvádí agentura Reuters. Pokud však okupanti v tlaku poleví, budou riskovat, že o tento obrat přijdou, upozornilo britské ministerstvo obrany.

Další cíle

Britské ministerstvo obrany předpokládá, že se Rusové nyní zaměří na Doněckou oblast. Před tím však budou potřebovat přestávku, který je přirozenou překážkou dalšího ruského postupu.

„Je pravděpodobné, že Rusko bude potřebovat alespoň krátkou taktickou přestávku, aby se znovu připravilo na překročení řeky a následné útoky dále do Doněcké oblasti, kde ukrajinské ozbrojené síly připravily obranné pozice,“ uvedlo britské ministerstvo obrany na Twitteru.

Za minulých čtyřiadvacet hodin se Ukrajincům v Luhanské a Doněcké oblasti podařilo odrazit třináct ruských útoků a zničit dva tanky a šest dělostřeleckých systémů. Protivzdušná obrana sestřelila sedm dronů, píše zpravodajský server Ukrajinska pravda.

„Směrem k Doněcku nepřítel pokračuje v minometné a dělostřelecké palbě na pozice našich jednotek po celé kontaktní linii,“ uvedl na Facebooku ukrajinský generální štáb. ISW informuje také o postupu s omezeným úspěchem severně od Slovjansku a Avdijivky v Doněcké oblasti.

Situace na jihu

Invazní síly informují, že útočí i na jihu, v Mykolajivské oblasti, kde sestřelily bojový letoun Su-25. Ukrajina to zatím nepotvrdila.

V Chersonu, který padl v březnu, podle ukrajinské agentury Unian okupanti vykrádají obchodní centrum a zboží odvážejí na Krym. Podle agentury to zřejmě znamená, že se připravují na návrat ukrajinské armády.

Ve středu zasáhla ruská raketa železnici na západě země, ve Lvovské oblasti. Hlava oblasti Maksym Kozyckyj informoval, že bylo zraněno pět lidí. Podle poradce ministra vnitra Antona Heraščenka Rusové chtěli zasáhnout tunel ve snaze přetnout železniční trasu používanou k přepravě zbraní a pohonných hmot. Podle šéfa ukrajinských drah se škody na kolejích opravují, ale tunel zůstal neporušený.

Rusko proti Ukrajině bojuje od 24. února a podle dnešní bilance ukrajinského generálního štábu přišlo o 30 850 vojáků, 1363 tanků, 521 dronů a 210 letadel. Avšak údaje o ztrátách, které obě strany uvádějí, není možné nezávisle ověřit. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že bojová fronta je dlouhá přes tisíc kilometrů. Invazní jednotky podle něj okupují už dvacet procent ukrajinského území.

Kybernetické útoky Spojených států

„Provedli jsme sérii operací, napříč celou škálou. Ofenzivní, defenzivní (…) informační operace,“ řekl americký generál Paul Nakasone. Podle Sky News jde o první oficiální potvrzení toho, že USA se v návaznosti na vypuknutí války angažují v hackerských útocích na podporu napadené země. Ruský prezident Vladimir Putin před několika dny prohlásil, že jeho země čelí koordinované „kybernetické agresi“ různých zemí.

Američtí činitelé i experti v posledních letech opakovaně připisují útoky na cíle v USA ruským hackerům, informace o reakcích Washingtonu na tyto události jsou ovšem velmi vzácné. Ani v případě aktivit na podporu Ukrajiny podrobnosti nejsou jasné, Nakasone pouze uvedl, že se odehrávaly pod dohledem civilních složek USA a na základě politiky vypracované na ministerstvu obrany.

„Mým úkolem je poskytnout ministrovi obrany a prezidentovi sadu možností, takže tohle také dělám,“ řekl generál, aniž by zmíněné možnosti popsal.

Vyjádření přichází v době stupňující se vojenské pomoci Ukrajině ze strany Washingtonu. Prezident Biden oznámil, že v nové várce zbraní pro ukrajinskou armádu budou i raketové systémy HIMARS, které mohou přesně zasahovat cíle vzdálené až 80 kilometrů. Americká administrativa nicméně od počátku konfliktu ujišťuje, že se chce vyhnout přímému střetu s Rusy.

„Ne, není. My to tak nevidíme,“ reagovala ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová na otázku reportéra, zda provádění útočných kybernetických operací není v rozporu s opakovanými vyjádřeními ohledně role USA ve válce. „Odpověď zkrátka zní ne,“ pokračovala mluvčí, podle níž vláda bude pokračovat v podpoře ukrajinské obrany.