Oděsu zasáhl raketový útok. Donbas hlásí vyšší aktivitu ruské armády

Ruské vzdušné síly zaútočily na Oděsu, podle Moskvy zničily rafinerii a zásobníky paliv. Doněcká a Luhanská oblast na východě Ukrajiny hlásí zesílené ostřelování ruskou armádou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že se nyní Moskva zaměří na ovládnutí východní a jižní části země. Rusové ostřelovali také druhé největší ukrajinské město Charkov.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

V ukrajinské Oděse městská rada podle agentury Unian potvrdila, že přístav čelil vzdušným útokům ruských sil, a oznámila, že část ruských raket zničila protivzdušná obrana. V některých částech Oděsy propukly požáry a nad městem je vidět dým. 

Stanice CNN na svém webu napsala, že hoří sklad pohonných hmot a že svědek slyšel na místě šest explozí. Regionální vojenská správa oznámila, že zasažen byl „jeden z objektů kritické infrastruktury“, a dodala, že podrobnosti zveřejní později, uvedla také CNN. Podle místních úřadů nebyl při útoku nikdo zraněn.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že rakety zničily ropnou rafinerii a tři zásobníky pohonných hmot v blízkosti města, píše agentura Reuters. Ukrajinci zařízení podle Moskvy využívali k zásobování svých jednotek u Mykolajivu. 

V noci na sobotu cílily ruské rakety na rafinérii a přilehlá skladiště paliv ve městě Kremenčuk, z nichž byla zásobována ukrajinská vojska v centrálních a východních částech země. Gubernátor Poltavské oblasti Dmytro Lunin v neděli podle agentury Reuters uvedl, že oheň se podařilo uhasit, rafinérie je však zcela zničená.

Starosta města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč podle listu The Kyiv Independent uvedl, že se město v neděli opět stalo terčem ruského ostřelování. Podrobnosti zatím nejsou známé. 

Zelenskyj: Rusko se chystá dobýt celý Donbas a jih Ukrajiny

Britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek uvedlo, že 
ruská armáda v posledním týdnu soustředí své vzdušné síly na jihovýchodě Ukrajiny. Prezident Zelenskyj varoval, že ruská armáda se chystá dobýt Donbas a také jih Ukrajiny.

Ruská strana podle generálního štábu ukrajinské armády zaměřila hlavní úsilí na východní Ukrajině na ovládnutí měst Rubižne a Popasna, na přípravu na útok na Severodoněck, úplné ovládnutí Mariupolu, a usiluje také o Vuhledar a Marjinku.

Ukrajinská armáda kromě toho varovala, že protivník pokračuje v přípravě nových jednotek a plánuje vytvořit prapory, do nichž by se zapojili obyvatelé dobytých ukrajinských oblastí. 

Zesílená aktivita ruské armády v Doněcké a Luhanské oblasti

Doněcká a Luhanská oblast na východě Ukrajiny už hlásí zesílené ostřelování ruskými silami. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko podle agentury Reuters označil situaci v regionu jako turbulentní. 

Dodal, že ostřelování pokračovalo v noci na neděli i přes den. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj řekl, že region čelí stále silnějšímu ostřelování a že Rusko tam soustřeďuje stále více sil ve snaze ovládnout celou Luhanskou oblast.

Části území Doněcké a Luhanské oblasti od roku 2014 ovládají místní separatisté koordinovaní Ruskem a Moskva je na konci února uznala jako nezávislé republiky.

Události: Ukrajinské jednotky objevily desítky zavražděných civilistů (zdroj: ČT24)

Po ostřelování Charkova hlásí úřady další mrtvé i raněné

Ruské síly v neděli ostřelovaly druhé největší ukrajinské město Charkov. Na Telegramu to oznámil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Podle něj bylo dohromady zabito nebo zraněno třiadvacet lidí, počty se ale upřesňují. Ruský útok podle oblastní správy zasáhl také nemocnici ve městě Rubižne v Luhanské oblasti. Při něm zemřel jeden člověk. 

„Večer okupanti ostřelovali charkovský obvod Slobidskyj,“ oznámil gubernátor. „Bohužel jsou tu mrtví a ranění mezi civilisty,“ uvedl. 

Ukrajinská armáda tvrdí, že znovu kontroluje Pripjať

Zelenskyj uvedl, že Ukrajina získává opětovnou kontrolu nad okolím Kyjeva a Černihivu. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová již předtím oznámila, že ukrajinské síly osvobodily od ruských vojáků celou Kyjevskou oblast. V nyní již osvobozeném městě Buča zavraždili okupanti podle místních úřadů stovky lidí, přičemž mnohé z nich mučili a jejich těla zohavili. 

Zelenskyj ve svém projevu také podotkl, že značnou část nepřátelských sil zadržuje „hrdinný“ Mariupol, který je od začátku března v obležení ruských jednotek.

Později v neděli ukrajinská armáda podle webu stanice CNN oznámila, že získala zpět pod svou kontrolu město Pripjať u černobylské jaderné elektrárny a přilehlou část hranice s Běloruskem.

Ukrajinská armáda v sobotu informovala, že ruské jednotky v moldavském Podněstří se přesouvají a mohou se připravovat na útok na Ukrajinu ze západu. Představitelé Podněstří to v neděli popřeli. Podněstří se od Moldavska odtrhlo v devadesátých letech, když tamní separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Moskva má od té doby v oblasti své vojáky, ani ona ale nezávislost Podněstří neuznává.

Ukrajinská armáda údajně osvobodila tři obce směrem k Černihivu

Ukrajinské jednotky osvobodily tři obce, důležité pro prolomení ruského obklíčení oblastního centra, města Černihiv na severu země. Uvedla to místní média s odkazem na velitelství ozbrojených sil. 

Obce Kolyčivka, Jahidne a Ivanivka leží u hlavní trasy na Černihiv, poznamenal list Ukrajinska pravda na svém webu. Ruské jednotky se podle tamního gubernátora stahují i ze Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. 

Osvobozené území nyní ukrajinští vojáci čistí od výbušných nástrah od ruské armády, napsala agentura Unian.

Další výbuchy u Bělgorodu

U ruského města Bělgorod se podle svědků ozvaly dva silné výbuchy. Bělgorod se nachází necelých čtyřicet kilometrů od rusko-ukrajinských hranic. Co exploze způsobilo, není jasné.

Podle místní samosprávy nejsou na místě žádné oběti ani větší škody. V pátek přitom v Bělgorodu hořel sklad pohonných hmot. Podle Moskvy to bylo po útoku ukrajinských vrtulníků. Kyjev nařčení nepotvrdil, ani nevyvrátil.

CNN: Putin se bude snažit ovládnout východ Ukrajiny do 9. května

Stanice CNN s odvoláním na nejmenované americké činitele obeznámené s informacemi amerických tajných služeb tvrdí, že Rusko přehodnotilo svou vojenskou strategii na Ukrajině a soustředí se na ovládnutí východu země včetně oblasti Donbasu do začátku května. Podle jednoho ze zdrojů stanice se toho šéf Kremlu Vladimir Putin bude snažit dosáhnout do 9. května, kdy se v Rusku slaví konec druhé světové války neboli Den vítězství. 

Devátý květen zaujímá v ruském kalendáři prominentní místo, poněvadž v tento den si Rusko připomíná porážku nacistického Německa a na moskevském Rudém náměstí pořádá rozsáhlou vojenskou přehlídku a ukázku armádní techniky. Podle amerických představitelů by Putin rád oslavil tento den alespoň dílčím vítězstvím ve válce na Ukrajině.

Američtí a evropští představitelé podle CNN upozorňují, že i přes lhůty, které si může Rusko stanovit v rétorické rovině, se Moskva pravděpodobně připravuje na vyhlídku dlouhodobé války. Nejmenovaný evropský diplomat sdělil, že Putin se zřejmě chystá na „dlouhou a vleklou válku ve stylu té v Čečensku, protože mu do určité míry nic jiného nezbývá“.

Druhá rusko-čečenská válka začala v srpnu 1999 vpádem ruských jednotek a bombardováním. V únoru 2000 po dobytí metropole Groznyj úřadující ruský prezident Putin prohlásil vojenskou operaci za skončenou. Ruská média ale označila za konec války až duben 2009, kdy Moskva po deseti letech ukončila v Čečensku zvláštní bezpečnostní režim.