Po pozitivním PCR testu nebude zřejmě třeba se měsíc testovat. Počty nakažených jsou vysoké

Události: Změny v testování (zdroj: ČT24)

V sobotu přibylo v Česku 18 334 nových potvrzených případů nemoci covid-19, to je s přehledem nejvyšší víkendový přírůstek od začátku epidemie. U dalších 2235 lidí testy prokázaly koronavirus opakovaně jako reinfekci. I kvůli nakažlivější variantě omikron plánuje ministerstvo zdravotnictví zavést období třiceti dnů, po které se lidé pozitivně testovaní formou PCR nebudou muset dále testovat.

On-line přenos
Koronavirus - leden 2022
17:47

Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

21:13

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

21:12

Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Ve středu bude o návrhu jednat vláda. Změna by mohla platit od pondělí 31. ledna. Plánovanou změnu potvrdil minsitr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministerstvo toto opatření navrhuje vzhledem k šíření varianty omikron. Třicetidenní lhůta by se počítala od data provedení PCR testu.

Od tohoto týdne se dvakrát týdně testuje v zaměstnání a jednou týdně ve školách. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

V posledních týdnech, kdy jsou izolace a karantény zkrácené, se stávalo, že se například děti vrátily z izolace zpět do školy, ale podle PCR testu byly stále pozitivní. Do karantény pak spadly celé rodiny a další kontakty.

Nejhorší víkendová statistika

Do neděle nejvyšší počet nakažených o volném dni laboratoře nahlásily v sobotu 20. listopadu loňského roku, kdy odhalily 14 414 pozitivních testů. O víkendech a svátcích se méně testuje, bývá proto i méně potvrzených případů nemoci.

Na nové maximum se dostala celostátní týdenní incidence, která k neděli činí 1438 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní. Oproti předchozímu dni stoupla o 84, roste ve všech krajích. Nejvíc se koronavirus dál šíří v Praze a okolních okresech. Incidence v hlavním městě momentálně činí 2463, což je nejvyšší číslo z krajů od vypuknutí epidemie.

Nejméně potvrzených nových nákaz za sedm dnů na 100 tisíc obyvatel zůstává na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, kde mají incidenční číslo pod 900. Reprodukční číslo se před víkendem přiblížilo hodnotě dvě. To znamená, že jeden pozitivně testovaný člověk nakazí v průměru další dva lidi.

Hospitalizovaných pořád méně

Hospitalizovaných navzdory vysokým počtům nakažených naopak od začátku prosince setrvale ubývá. Ještě na začátku prosince bylo v nemocnicích přes sedm tisíc lidí s covidem-19 a víc než tisíc z nich ve vážném stavu. Nyní je jich skoro pětkrát méně. Nemocnice uplynulý den ohlásily 1486 pacientů s covidem, z toho 202 z nich bylo v těžkém stavu.

Oproti minulé sobotě hospitalizovaných ubylo o 177 a počet lidí hospitalizovaných s těžkým průběhem covidu se snížil téměř o 120. Odborníci čekají, že v nadcházejících dnech začne lidí s koronavirem, kteří skončí v nemocnici i na jednotkách intenzivní péče, zase přibývat.

Více reinfekcí

Epidemie v posledních dnech skokově roste v důsledku šíření omikronu, který podle odborníků mnohem pravděpodobněji proráží postinfekční imunitu. Narůstá proto také počet opakovaných nákaz. Ministerstvo je eviduje odděleně od nových nákaz, v sobotu mělo opakované pozitivní testy 2235 lidí, celkově takových případů registruje 57 388.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 laboratoře odhalily přes 2,75 milionu případů nákazy. S prokázaným koronavirem dosud zemřelo 37 034 lidí.

Laboratoře v posledních dnech provádějí více testů, mimo jiné kvůli zavedení povinného testování zaměstnanců a živnostníků dvakrát týdně. Antigenní samotesty se ale do statistiky nezapočítávají, jen profesionální testy z odběrných míst. V sobotu laboratoře zpracovaly přes 75 tisíc PCR a necelých šest a půl tisíce antigenních testů. Oproti minulému týdnu bylo testů dohromady asi o 14 tisíc víc.

Těžkým průběhům covidu brání očkování. V sobotu si pro vakcínu přišlo 10 420 lidí, skoro všichni dostali injekci s posilující dávkou, před týdnem vykázali zdravotníci dvakrát víc podaných dávek. Dokončené očkování má v zemi víc než 6,75 milionu lidí, vakcínu mohou dostat všichni od pěti let. Politici a odborníci zdůrazňují kvůli šíření omikronu význam posilující dávky, registrace na ni v pondělí začne i pro děti od 12 let.

Zatím se přeočkovalo přes 3,5 milionu zájemců. Platnost očkovacích certifikátů se od 1. února zkrátí bez posilovací dávky na devět měsíců. Záměr minulé vlády zavést od března povinnou vakcinaci pro lidi nad 60 let a některé profese ale nynější kabinet zrušil.

Tento týden byl co do počtu potvrzených nákaz rekordní. V úterý přibylo 28 493 případů, zatím nejvíc od vypuknutí epidemie v Česku. Počet infekcí přesáhl každý pracovní den s výjimkou pondělí 25 tisíc, další tisícovky lidí se nakazily opakovaně. Ve skutečnosti je podle odborníků nakažených v populaci odhadem dvakrát až třikrát víc, než zachytí testy. Aktuálně se s covidem podle oficiálních statistik potýká skoro 220 tisíc obyvatel země, kteří jsou v izolaci, jejich blízké kontakty musejí do karantény.