Přibývá asi sto tisíc nakažených covidem-19 denně, odhaduje šéf ÚZIS Dušek

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek o vývoji pandemie covidu-19 v Česku (zdroj: ČT24)

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl členům zdravotnického výboru sněmovny, že odhaduje, že aktuálně v Česku přibývá asi sto tisíc nově nakažených covidem-19 denně. Předpokládá, že v brzké době stoupne množství pozitivních testů na 40 tisíc za den. Podle ministerstva zdravotnictví zároveň stoupá kapacita PCR testování, nyní je dle resortu na hodnotě asi 160 tisíc denně.

V úterý testování zachytilo téměř 28,5 tisíce nově infikovaných, v Česku jde o nejvyšší denní nárůst od vypuknutí pandemie covidu-19. „Nově nakažených v populaci bude dvakrát až třikrát víc. Takže v populaci jich bude třeba sedmdesát tisíc,“ řekl Dušek ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Následně svůj odhad ještě navýšil. „Zřejmě v této zemi jede vlna, která přináší sto tisíc nově nakažených denně, a zřejmě uvidíme díky testování v příštích dnech zhruba čtyřicet tisíc (pozitivních),“ doplnil.

Až 200 tisíc případů denně, předpovídá část modelů

Odborníci se domnívají, že současná testovací kapacita neumožní zachytit více než padesát tisíc nakažených za jeden den. Přitom jich podle různých modelů může být na vrcholu epidemie omikronu i čtyřnásobek tohoto počtu. V úterý se provedlo více než 101 tisíc PCR testů, zdravotníci odebrali i 27 tisíc antigenních testů.

„Kapacita se průběžně navyšuje přímo odběrovými místy i po koordinaci s krajskými koordinátory, takže celý systém je na denní bázi kontrolován a v případě aktuální potřeby jej dokážeme dále navyšovat,“ ujistil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Aktuálně je dle něj v Česku denní kapacita odběru vzorků pro PCR testy na hodnotě 160 tisíc.

Akademičtí pracovníci už na podzim 2020 před první velkou vlnou epidemie upozorňovali, že na jejich pracovištích jsou další dostupné kapacity PCR testování. „Stačilo by vyjmout PCR testování ze seznamu zdravotních úkonů a nepožadovat, aby při odběrech a v laboratořích asistovali zdravotníci,“ zmínil ve středu evoluční biolog Jaroslav Flegr.

Tuto možnost navrhoval už při předchozích vlnách. Podle něj by se tím zvýšila kapacita během několika dní až desetinásobně. Ceny by se ze současných zhruba 800 korun mohly snížit ke 150 korunám. Navíc by se zdravotníci vázaní na odběry mohli uvolnit pro jinou práci. Podobně už podle něj bylo vyjmuto ze seznamu zdravotních úkonů i antigenní testování.