Začala platit přísnější pravidla pro návštěvy v nemocnicích, ubytování či cizince. Index PES klesl

Události: Vývoj pandemie v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku nově platí zpřísněná protiepidemická opatření, například další omezení ubytovacích služeb. Je také obnoven zákaz návštěv v nemocnicích na odděleních akutní péče, cizinci smějí přijet do Česka pouze z nezbytných důvodů. Upravená opatření začala platit o půlnoci z pátku na sobotu. Index rizika protiepidemického systému PES v sobotu klesl na 68 bodů, zůstává ve čtvrtém stupni.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Ubytovací služby mohou od soboty využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Navíc se musí prokázat písemným potvrzením od zaměstnavatele nebo objednatele služby. Ubytovací zařízení budou muset potvrzení uchovávat. Lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, ale pobývat v nich mohou pouze členové jedné domácnosti.

Lanovky a vleky už nebudou moci vozit kromě lyžařů ani pěší. Dosud byl provoz vleků omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdovek. Zákaz se nebude vztahovat na činnosti typu veřejné obslužnosti, kritické infrastruktury, energetiky nebo záchranného systému.

Znovu platí také zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. Dál je však možná například přítomnost třetí osoby při porodu nebo návštěvy u lidí s omezenou svéprávností či u dětských pacientů.

Prodej na tržištích je zakázaný

Vláda zakázala prodej na tržištích, ve stáncích a mobilních zařízeních i pochůzkový prodej. Zůstat mohou pojízdné prodejny potravin či drogerie v obcích, kde toto zboží není dostupné.

Cizinci mohou nově přicestovat jen za studiem, prací, na nezbytné cesty za rodinou, do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb. 

Vláda od minulého týdne zvažovala i nařízení nošení respirátorů na rizikových místech, ale ve čtvrtek ještě k tomuto kroku nesáhla. Používání respirátorů kabinet veřejnosti jen doporučil a také nařídil, že respirátory budou muset využívat instruktoři i žáci v autoškolách. 

PES: Zlepšila se všechna kritéria

Index rizika protiepidemického systému PES klesl na 68 bodů z revidovaných 70 bodů v předchozích dvou dnech. Zlepšila se všechna čtyři sledovaná kritéria, včetně reprodukčního čísla. Podle bodové hodnoty indexu je Česko od poloviny ledna ve čtvrtém stupni rizika, protiepidemická opatření však odpovídají pátému, nejpřísnějšímu stupni. Ministr Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že skóre PES už není pro určování opatření relevantní.

Zjednodušené reprodukční číslo, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden nemocný, v pátek mírně kleslo z téměř 0,99 na 0,98. Nižší byl oproti čtvrtku také průměr počtu nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Podle původních údajů ministerstva stagnovala hodnota indexu PES od úterý na 68 bodech. V sobotu zveřejněné údaje ale obsahují revizi čtvrtečních a pátečních údajů, v jejichž důsledku index pro tyto dva dny zpětně stoupl na 70 bodů. Důvodem je započtení dvou bodů navíc kvůli mezitýdennímu nárůstu počtu hospitalizovaných, u kterých se infekce novým koronavirem potvrdila až v nemocnici.

V těžkém stavu je nejméně lidí od 3. ledna

V Česku v pátek přibylo 8010 potvrzených případů nákazy, což je podobný počet jako ve čtvrtek. Ve srovnání s předchozím pátkem to bylo o 447 případů méně. Nemocných je v současnosti 104 099, počet hospitalizovaných v pátek oproti čtvrtku klesl o 162 na 5812 případů. V těžkém stavu bylo 947 pacientů, nejméně od 3. ledna. V mezitýdenním srovnání bylo v pátek v nemocnicích o 518 lidí s covidem-19 méně.

Laboratoře v Česku provedly v pátek přes 27 tisíc antigenních a přes 30 tisíc PCR testů. Přibližně čtvrtina z nově testovaných lidí měla pozitivní vzorek, což je méně než v předchozích třech dnech.

Musíme selektovat pacienty, nemáme už sílu, říká primář chebské nemocnice

Kritická situace panuje v chebské nemocnici. Na nedostatek zdravotnického personálu upozornil před dvěma týdny primář interny Stanislav Adamec, podle kterého se od té doby nijak nezlepšila. Namísto toho přibývá pacientů s koronavirem, zatímco personál byl posílen minimálně.

„Lékaři i zdravotní sestry jsou už v podstatě za hranou svých fyzických i psychických sil. Okolnosti nás bohužel stále nutí pacienty selektovat. Musíme se běžně rozhodovat, kterému z pacientů umožníme připojení na plicní ventilátor a kterému ne. Obdobné je to s otázkou umístění pacienta na lůžko intenzivní péče,“ uvedl Adamec.

Situaci v chebské nemocnici potvrdil i Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, kam spadá nemocnice v Chebu a v Karlových Varech. V nemocnici vypomáhají lékaři z karlovarské nemocnice a zdravotní sestry z Lázní Kynžvart, i to je ale nedostatečné.

Výzva požaduje převoz pacientů do Německa

Na zhoršující se situaci v Chebu upozorňují signatáři výzvy Otevřete hranice sanitkám. Požadují po ministerstvu zdravotnictví umožnit převoz pacientů do německých nemocnic. K výzvě za otevření hranic sanitkám se připojilo 1700 lidí, uvedli signatáři v tiskové zprávě.

Dosud se pacienti s koronavirem převáželi do jiných nemocnic v rámci kraje i mimo něj, i tam již kapacity docházejí, uvedli. Nemocnice pokračuje v převozu pacientů do covidových center v rámci kraje, na vzdálenější trasy, například na Vysočinu nebo do Jihočeského kraje, využívá vrtulník armády. „Pro pacienty je komfortnější převoz na kratší vzdálenosti, ale musí to vyřešit stát na základě mezinárodních úmluv. Převozy musí být se souhlasem pacienta i se souhlasem pojišťovny, která za tu péči platí,“ řekl Podracký.

Převoz pacientů s covidem-19 z chebské nemocnice v lednu 2021
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

O pomoc ministerstva zdravotnictví s převozem pacientů do Německa požádal před nedávnem hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale tuto možnost odmítl. Uvedl tehdy, že v Česku jsou dostatečné kapacity a není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic.

Signatáři uvedli, že sokolovský senátor Miroslav Balatka (STAN) v týdnu opět požádal o převoz ministra Blatného. Podle nich kraje, kam přemisťuje Karlovarský kraj své pacienty, již nemohou přijímat nové pacienty. „Ministr zastává názor, že není nutné žádat Německo o pomoc,“ uvedli v tiskové zprávě. Podle nich je v sousedních německých nemocnicích stále dostatek míst na intenzivní péči.