Utah nejsou jenom mormoni

Stát Utah drží v rámci ostatních amerických států jedno nesporné prvenství: na jeho území žije nejkompaktnější náboženská komunita v USA, tzv. Církev Ježíše Krista posledních dnů neboli mormoni. Do Utahu v polovině 19. století utekli před pronásledováním a navzdory těžkým podmínkám zde přežili.

Z celkových zhruba 2,8 milionu obyvatel Utahu se hlásí k mormonské víře a její zásady ve svém životě praktikuje kolem 62 % z nich. Mormoni do této oblasti utíkali před pronásledováním, které je čekalo zejména na východě USA. Tam vzbuzovali pohoršení a odpor svým odlišným způsobem života a především polygamií. Tu americký Kongres mormonům definitivně zakázal až o několik desítek let později. A tak se stoupenci nové víry vydali hledat novou „zemi zaslíbenou“ a při svém putování na západ se dostali do oblasti Velkého solného jezera, tj. na území dnešního státu Utah. Díky houževnatosti a píli zde vybudovali svá sídla, zúrodnili zem a dali vzniknout jednomu z nejosobitějších států USA.

Zion National Park 

Slovo Zion (anglická modifikace slova Sion) pochází z hebrejštiny a označuje bezpečné místo nebo úkryt. Název tomuto místu dali mormonští osadníci, kteří se zde usadili kolem roku 1860. Nezapomenutelný je již vstup do tohoto parku. Jedete celkem nenápadným údolím říčky Virgin River. Po odbavení místními rangery vjedete do asi dva kilometry dlouhého tunelu, a když z něj vyjedete, ocitnete se v úplně jiném světě. Otevře se vám nádherná scenérie plná vysokých hor, zelených údolí, padajících vodopádů a rozkvetlých luk.

Turistům park nabízí řadu stezek různé obtížnosti. Některé vás vedou na dobrodružnou výpravu korytem řeky, jiné vás donutí vystoupat až do výšky 2000 metrů. Nádherný výhled však za tu námahu stojí. Po parku se pohybují turistické autobusy, které návštěvníkům umožňují během jednoho dne zhlédnout a prozkoumat to nejzajímavější, co Národní park Zion nabízí. Tyto autobusy účinně nahrazují individuální automobilovou dopravu a zabraňují zbytečné ekologické zátěži celého parku. 

Bryce Canon: Krása v každém období 

V jihozápadní části Utahu se nachází další klenot tohoto státu: Národní park Bryce Canyon. Při jeho prohlídce se návštěvník pohybuje poměrně vysoko, místy 2400–2700 metrů nad mořem. Celoročně otevřený park díky své geologické minulosti a neustále probíhající erozi hornin působí jako galerie skalních útvarů nejroztodivnějších tvarů a barev pohybujících se od růžové přes oranžovou až po žlutou a bílou. Po celé délce hrany kaňonu se táhne stezka, která je poměrně nenáročná a nabízí nádherné scénické výhledy. Milovníci náročnějších výšlapů se mohou pustit až na samé dno a cestu zpět obdivovat ze hřbetu koně.

Bryce Canyon vás ohromí překrásnou galerií věží a věžiček, tzv. „hoodoos“, které díky své tvarové rozmanitosti vypadají z výšky jako barevná opuštěná města. V jeho „uličkách“ se nic nepohne a v této souvislosti vám při pohledu shora na mysli vytane srovnání se zmizelou tajemnou Atlantidou, ležící kdesi na dně moře. 

Betonová katedrála Glen Canyon Dam 

Na hranici Utahu a Arizony, v místech, kde řeka Colorado protéká úzkým hlubokým kaňonem, se můžete setkat s jedním z technických divů dnešních Spojených států. Má podobu obrovské hráze, která v těch místech přehradila tok řeky Colorado a dala tak vzniknout velkému jezeru o délce téměř 300 kilometrů. Tato hráz, nazvaná Glen Canyon Dam, je vysoká 213 metrů a po Hooverově přehradě (výška 220 metrů) je druhou nejvyšší v USA. Byla vybudována v roce 1963 a následné napouštění přehrady trvalo dalších 17 let! Voda jezera Lake Powell je využívána k rozsáhlému zavlažování celé oblasti a energie vodní masy se využívá k výrobě elektřiny. Zdejší elektrárna má osm generátorů s maximální kapacitou 1,32 gigawatu a patří k hlavním dodavatelům energie pro celý jihozápad USA.

Vedle hráze stojí další technický unikát. Kovový most o výšce 213 metrů a dlouhý 388 metrů je druhý nejvyšší ocelový obloukový most v USA. Po něm vede důležitá turistická trasa spojující severní Arizonu a jižní Utah. Celá oblast jezera Lake Powell a údolí řeky Colorado je jednou velkou rekreační oblastí, kam směřují tisíce lidí z celých USA, aby se v četných zátokách věnovali rybaření, projížďkám na člunech, pěší či vodní turistice, ale i pouhému opalování a koupání. Řeka Colorado zde nabízí ideální podmínky pro výlety na raftech kaňonem hlubokým až 800 metrů. 

Poznámka na závěr 

Podle oficiálních statistik amerických úřadů pouze 15 % obyvatel USA vlastní pas a může tedy vycestovat do zahraničí. Pro Evropana je to dost nepochopitelné a často z toho vyvozuje celkem neopodstatněné závěry o určitém provincionalismu Američanů. Při putování po Americe však velmi brzy pochopíte, jak velká je to země a co všechno nabízí. A potom vám možná dojde, proč jsou Američané na svou zemi tak hrdí a proč po ní tak rádi cestují.

Vydáno pod