Francie žije aférou kolem Hollandovy milenky

Paříž – Francouzský prezident Francois Hollande chce žalovat bulvární časopis Closer, který publikoval hned 7 stran o jeho aféře s herečkou Julií Gaytovou. Hollande to považuje za „útok na své právo na soukromí“. Že se s herečkou stýká, ale nepopřel. Closer pak oznámil, že informace stáhne z webu, tištěná verze je ale dál v oběhu. Oficiálně je prezidentovou partnerkou novinářka Valerie Trierweilerová. Z předchozího vztahu s poraženou prezidentskou kandidátkou Ségolene Royalovou má Hollande čtyři děti. Milenky mezi francouzskými prezidenty ale nejsou žádnou novinkou.

Narážky na poměr Hollanda a Gayetové se objevily ve francouzských médiích již dříve. Jednačtyřicetiletá Gayetová si loni v březnu stěžovala na prokuratuře a požadovala odhalení autorů fám. O rok dříve se herečka v jednom klipu podílela na Hollandově volební kampani. Kandidáta na prezidenta líčila jako „skromného“ a „úžasného“ člověka, který umí naslouchat lidem.

Bezpečnost prezidenta může být ohrožena, tvrdí magazín

Closer nyní tvrdí, že má tajné schůzky zdokumentované fotografiemi. Ty například ukazují šéfa státu, jak se přidává k herečce u bytu, „kde si prezident zvykl přespávat“. Podle magazínu se jedna z posledních schůzek odehrála na Nový rok, když Hollande dorazil k hereččině bytu na skútru. Podle Closeru mohou tajné schůzky vést k zanedbání prezidentovy bezpečnosti. Doporovází ho totiž jen jeden bodyguard, který prý občas dokonce dostane za úkol dojít pro čerstvé croissanty.

Bruno Le Roux, předseda socialistické skupiny v parlamentu

„Nevidím důvod, proč bych měl dnes komentovat aféru, která je naprosto soukromá.“

Valérie Trierweilerová, oficiální partnerka Françoise Hollanda

„Ne vždycky se s prezidentem shodneme. On má rád vydatnou kuchyni. A je pravda, že já se ho v tom snažím trochu omezovat.“

Julie Gayetová
Zdroj: Bernard Patrick/ČTK/ABACA

Hollande se vůči obsahu magazínu ohradil se slovy, že „hluboce lituje nerespektování zásad ochrany soukromí, na kterou má právo jako každý občan“. Zdůraznil přitom, že se nevyjadřuje z titulu své prezidentské funkce, nýbrž jako řadový Francouz. Dodal, že zvažuje další postup včetně možné žaloby.

Vedení Closeru se na žádost advokáta Gayetové rozhodlo odstranit veškeré informace o údajném vztahu ze svého webu. Šéfredaktorka listu Laurence Pieauová vysvětlila, že Closer vyhověl, protože se jednalo o „jasný pokyn“. Dodala, že se požadavek nezmiňoval o již prodávané tištěné verzi časopisu. Prezidentský palác podle ní redakci nekontaktoval.

Hollandova milostná aféra tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Popularita levicového prezidenta pořád padá

Hollandova popularita zaznamenala během více než devatenácti měsíců v úřadě strmý pád. Podle průzkumů z konce roku mu zejména kvůli neschopnosti řešit nezaměstnanost a ekonomické problémy země důvěřovala pouze necelá třetina obyvatel. Stal se tak nejméně populární hlavou státu za dlouhá desetiletí.

K milostným pletkám svých politiků jsou ale Francouzi tradičně tolerantní a první reakce na aféru nenasvědčují, že by měla jeho svízelnou situaci ještě zhoršit. „Myslím, že všichni mají právo na respekt k soukromí,“ řekla televizi i obvyklá Hollandova kritička, politička Marine Le Penová z pravicové Národní fronty. Vztah je podle ní jeho soukromou věcí, dokud kvůli němu neutratí ani cent z veřejných peněz.

Ani Hollandovi předchůdci mnohdy nemají „čistý štít“

  • Podobný případ se udál před šesti lety, kdy média zajímal vztah Hollandova předchůdce Nicolase Sarkozyho s modelkou Carlou Bruniovou, pozdější první dámou. Sarkozy se za pětileté volební období stihl rozvést, oženit a pořídit si další dítě.
  • Někdejší socialistický prezident z 80. a 90. let Francois Mitterrand měl rovněž mimomanželský poměr a jeho o téměř tři desetiletí mladší milenka mu porodila dceru. K náklonnosti k ženám se přiznal i jeho následovník v Elysejském paláci Jacques Chirac.