V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat

Děčínská nemocnice omezuje provoz (zdroj: ČT24)

V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.

Zdravotníci z děčínského oddělení chirurgie vyrazili v úterý na svou první směnu do nemocnice v Litoměřicích. Ta je od Děčína vzdálená zhruba 35 kilometrů. Kromě sester a lékařů tam však musejí dojet i pacienti, jelikož v děčínské nemocnici se nyní neoperuje. 

„Dnes jsme transportovali malou část do Rumburku a zbylé do Nemocnice Litoměřice, kde máme vyhrazené celé jedno lůžkové oddělení,“ uvedl primář chirurgického oddělení děčínské nemocnice Jan Rejholec.   

„Bylo mi vysvětleno, že z důvodu nějakých rekonstrukcí nebo výstavby v nemocnici jsou zrušené operace. Byly mi nabídnuty dvě nemocnice, a to rumburská a litoměřická,“ popsal svou zkušenost Jiří Koreš, kterého za týden čeká operace kýly.

Předoperační vyšetření absolvuje v Děčíně, operace a lůžková péče už proběhnou v jedné ze zmíněných nemocnic. 

Nové operační sály, JIP i ARO

První etapa výstavby začala v děčínské nemocnici v září 2021. Dnes už jsou zbourané staré budovy, místo kterých se buduje nový pavilon Emergency, čtyři operační sály nebo jednotky intenzivní péče a ARO. „Celková investice se pohybuje v částce 780 milionů korun,“ uvedla mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová. 

Nový pavilon včetně moderních jednotek a operačních sálů má být hotový letos v prosinci. Do té doby bude muset zhruba sedmdesát zaměstnanců děčínské chirurgie za svými pacienty dojíždět jinam.