Nemocnice omezují návštěvy, někde jsou zakázané úplně

Českem se šíří epidemie respiračních nákaz. Nemocnice proto začínají omezovat návštěvy, například v Uherskohradišťské nemocnici, v Karlovarské krajské nemocnici nebo v pražské Nemocnici Na Homolce je zakázali úplně. České televizi to potvrdili mluvčí oslovených nemocnic. Výjimky představují návštěvy porodnic během šestinedělí, porody nebo návštěvy dětských oddělení.

„S ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci a rostoucí počet nemocných s respiračními onemocněními jsme nuceni od dnešního dne vyhlásit zákaz návštěv,“ uvedla ve středu mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová. Ke stejnému kroku v uplynulých dnech přistoupila nemocnice v Uherském Hradišti, Fakultní nemocnice Olomouc nebo pražská Nemocnice Na Homolce, kde lze návštěvu domluvit pouze ve výjimečných případech s ošetřujícím lékařem.

Naopak ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně nebo Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně návštěvy povolují, ale s výraznými omezeními. „Návštěvy jsou umožněny pouze v neděli a ve středu vždy od 15:00 do 17:00 hodin,“ popisuje mluvčí svatoanenské nemocnice Jiří Elrebach. V obou nemocnicích navíc k pacientovi mohou přijít maximálně dvě osoby, a to maximálně na 30 minut. „Návštěvníci jsou po celou dobu pobytu na oddělení povinni nosit respirátor třídy FFP2, při vstupu se vyžaduje také desinfekce rukou,“ dodává Elrebach.

Respirátor povinně jen v některých nemocnicích

Ochrana dýchacích cest ale není povinná ve všech nemocnicích, nevyžadují ji například ve Fakultní nemocnici Plzeň nebo Nemocnici Pardubického kraje. „Pacienty a návštěvy k jejich nošení vyzýváme na základě doporučení MZČR,“ vysvětluje mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Českou republikou momentálně prochází vlna respiračních onemocnění. Oproti minulému týdnu stoupla nemocnost o třetinu a evidováno je 2343 případů na 100 tisíc lidí. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu. Výrazný nárůst je patrný ve všech krajích i věkových skupinách a měl by dále pokračovat.