Imunita zřejmě není po minulých letech tak trénovaná, míní epidemiolog Smejkal

Interview ČT24 – Petr Smejkal (20. 12. 2022) (zdroj: ČT24)

Lidí s respiračními chorobami v Česku přibylo za pouhý týden o třetinu. Souběžně se výrazně šíří tři onemocnění – covid, chřipka a RS virus. Zatím se plní především kapacity dětských oddělení. Na dva ze tří těchto virů se můžeme očkovat, připomíná hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly je zde generace dětí, která je vůči RS virům citlivá.

Podle Smejkala je teorie taková, že se společnost v uplynulých letech nevystavila respiračním onemocněním. Podle něj se k tomuto vysvětlení přiklání řada kapacit, ale stále je to jen teorie. „Může to být tím, že viry jsou virulentnější a naše imunita je stále stejná. Ale zřejmě je to tím, že imunita není po těch dvou letech tak trénovaná a viry jsou podobné,“ říká.

„Další teorie je, že nás oslabil covid, ale nechci tady spekulovat,“ doplnil. Upozorňuje zároveň na to, že se zlepšila diagnostika, máme nové PCR metody, takže to vede k tomu, že zaznamenáme víc nemocí.

Mluví se o kombinaci koronaviru, RS viru a chřipky, ale podle Smejkala je potřeba jednotlivé nákazy odlišit. Není podle něj příliš časté, že by se někdo mohl nakazit více viry současně, ale stále platí, že po prodělání jednoho onemocnění je organismus oslabený a může se nakazit dalším virem. „Víme, že na dva ze tří těchto virů se můžeme očkovat, to je chřipka a koronavirus. Tento rok je očkování na chřipku velmi účinné, protože má velmi dobré pokrytí nového viru.“ 

Podle epidemiologa během Vánoc lidé nebudou tolik v práci a nebudou navštěvovat velké pracovní kolektivy, ale na druhou stranu může dojít k přenosu viru mezi rodinnými příslušníky. Nejčastěji se stává, že především malé děti nakazí své příbuzné a prarodiče, kteří potom mohou prodělat velmi těžký průběh chřipky.

Očkování, roušky

„Pokud jste nemocní, tak neriskujte. Tento rok sice už neplatí, že se nemáte vídat se svými příbuznými, jako tomu bylo v covidových letech, ale nechte se očkovat na chřipku. (…) Doporučuji to rizikovým skupinám a všem obecně. Nezapomínejme na děti. Od šesti měsíců do dvou až tří let je dítě stále rizikový pacient. Dejme si booster a dodržujme základní hygienické předpisy,“ doporučil Smejkal před vánočními svátky.

„Rozhodli jsme se doporučit občanům, kteří mají své příbuzné v nemocnici, aby zvážili návštěvu. Nic není zakázáno, ale možná bychom doporučili omezit počet účastníků návštěvy a případně rizikovým skupinám doporučujeme při návštěvě použít respirátor,“ prohlásil ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant v pořadu Události, komentáře.

Epidemiolog a ředitel Nemocnice AGEL Říčany Roman Prymula by zavedl respirátory ve zdravotnických zařízeních, ale ve veřejných prostorech podle něj ještě nejsou potřeba. Pediatr René Hrdlička z Oblastní nemocnice Kolín se setkává s tím, že na návštěvy k dětem chodí lidé se zjevnými respiračními infekcemi. Ve své nemocnici také doporučil používání respirátorů nebo nanoroušek.

Hlášení akutních respiračních infekcí
Zdroj: ČT24

Nemocné děti

Aktuální nával respiračních obtíží je patrný mezi dětmi. „Denně máme šest až sedm desítek kontaktů s nakaženými dětmi,“ přiblížila v pořadu 90' ČT24 pediatrička Hana Cabrnochová. „Když máme v České republice přes dva tisíce dětských lékařů, tak se dostaneme přes sto tisíc kontaktů s malými dětmi a jejich rodinami. Přichází do našich ordinací, často volají po telefonu. Oproti předchozím sezonám máme vysoká čísla nemocných dětí.“

„Posledních deset dnů nastal trend, že nemocnost se velmi zvýšila. V současné době máme v naší mateřské škole sedmdesátiprocentní nemocnost,“ uvedla ředitelka MŠ Sulanského Renáta Klíčová.

Podle Cabrnochové jsou časté i strepkokové infekce, které komplikuje nedostatek antibiotik. Chybí především penicilin v sirupové formě a další léky, které by pomohly i v případě virových onemocnění.

Příznaky respiračních nemocí
Zdroj: ČT24

„V našich ordinacích to vypadá velmi závažně, protože dětí přibylo najednou velké množství. Během dvou týdnů jich přibylo víc, než jsme byli zvyklí. Nejčastěji jsou to děti do dvou let. Co je také závažné, tak se prodloužila doba léčby,“ poznamenal Hrdlička z Oblastní nemocnice Kolín. 

„Situace s RS virózami se opakuje z loňského roku, kdy jsme celosvětově zaznamenali kompenzační epidemii. Průběhy tehdy byly i závažnější. Narušili jsme ekologii RS virů a jejich vlny, které se opakovaly po třech letech. Nyní se koncentrují do doby, kdy je tady generace dětí, která je vůči nim citlivá,“ komentoval aktuální situaci Prymula.

Podle Hrdličky, který působí také jako místopředseda České pediatrické společnosti, jsou vůči RS virům nejzranitelnější děti do dvou let. Problémy mohou mít i další děti v předškolním věku, ale jejich odolnost je lepší.

Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu si myslí, že bude postupně opadat výskyt RS viru a nastoupí epidemie chřipky, kterou na epidemiologických datech pozoruje se svými kolegy již dva až tři týdny. Před vyhlášením případného varování ale čekají na větší vzorek dat.

Události, komentáře: Sílící virová onemocnění v Česku (zdroj: ČT24)

Češi nemají k očkování důvěru, ale já věřím ve vysvětlování, tvrdí Smejkal

Chřipkové epidemie kulminují v únoru, ale Smejkal si myslí, že na očkování není nikdy pozdě, i kdyby se pacient nechal očkovat v lednu, tak to má smysl.

Doporučuje ale nechat se očkovat co nejdřív, protože imunita stoupne do čtrnácti dnů. Připomíná přitom, že česká společnost je skeptická vůči očkování, je zde proti chřipce vakcinováno pouze pět procent lidí.

„Jak lidi přesvědčit, je skoro otázka pro sociologa, jak to udělat, aby se lidé nechali očkovat a chránili se. Kolikrát jsme si všimli, že zákazy naopak vyvolaly odpor. Nemám na to odpověď. Věřím, že přesvědčování je lepší,“ poznamenal Smejkal.

Covid a Čína

Co se týče covidu, omikron je zvladatelný, pokud se nezmění varianta, tvrdí Smejkal. „Zatím máme nové subvarianty BQ.1 a BQ.1.1, které jsou opět o něco nakažlivější, ale naše očkování je proti nim dostatečné. To, že bude přibývat lidí s covidem, neznamená, že se budou plnit nemocnice. Čína udělala naprostý obrat od velkých opatření a uvolnila protikoronavirové zákazy. Můžeme sledovat, jak varianta omikron působí na nepromořenou a neproočkovanou společnost,“ míní Smejkal.

Smrtnost varianty omikron může být podle Smejkalova odhadu v Číně přes jedno procento, ale netroufá si odhadnout přesný počet mrtvých. „Myslím si, že Čína opět nakáže očkování. Pokud dostanou booster, tak je to bude docela dobře chránit před těžkou variantou. Lepší by pro ně byly mRNA vakcíny vyvinuté v západních zemích.“

Čím déle bude pandemie v Číně trvat, tím více hrozí, že vznikne nová varianta, která se rozšíří po celém světě. Určitou imunitu má již společnost vybudovanou, ale může opět nastat kritická situace, domnívá se Smejkal.